Γενικά Θέματα

Νέο βίντεο με φθορές στην Αγία Σοφία: Χαράζουν ονόματα και καρδιές

27 Μαΐου 2022

Νέο βίντεο με φθορές στην Αγία Σοφία: Χαράζουν ονόματα και καρδιές

Νέο άρθρο για τις καταστροφές στον ναό-σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, δημοσιεύει σήμερα η αντιπολιτευόμενη αριστερών τάσεων εφημερίδα Μπιργκιούν, με τίτλο «Μιλάνε για κληρονομιά, και διαπράττουν δολοφονία».

«Συνεχίζονται ασταμάτητα τα σκάνδαλα στην Αγία Σοφία, η οποία από μουσείο έχει μετατραπεί σε τζαμί. Ενώ ο ισχυρισμός ότι κομμάτια αφαιρέθηκαν από την ιστορική θύρα και «φαγώθηκαν» στην 1.500 ετών Αγία Σοφία παραμένει στην ημερήσια διάταξη, τώρα υποστηρίζεται ότι οι επισκέπτες ξύνουν τους τοίχους και βάζουν τα τρίμματα σε σακούλες», αναφέρει το δημοσίευμα που αναδημοσιεύεται από το ertnews.gr.

Στο σχετικό άρθρο, η αρθρογράφος συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ, ο οποίος μοιράστηκε βίντεο στο λογαριασμό του με νέο σκάνδαλο για την Αγία Σοφία. Στο βίντεο του Γιασάρ, φαίνονται graffiti με ονόματα, σχήματα που έχουν χαραχτεί με αιχμηρό αντικείμενο, σε εσωτερικό χώρο της Αγίας Σοφίας, στη στήλη στήριξης του κτίσματος. Στο βίντεο ο Γιασάρ δείχνει το χώρο και την επιφάνεια που φαίνεται καθαρά η καταστροφή της επιφάνειας και λέει ότι δεν έχει υπάρξει χειρότερο «ρεζίλι» από αυτό το θέαμα. Επικρίνει δε τους υπευθύνους επειδή δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προφύλαξης.

Τονίζοντας ότι μια δολοφονία πολιτιστικής κληρονομιάς διαπράχθηκε στην Αγία Σοφία, ο Γιασάρ δηλώνει: «Πριν από ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή μιας θύρας βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές. Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές…»

Παλαιότερα, όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, υπήρχε Επιστημονικό Συμβούλιο. Η απόφαση που λήφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ήταν ότι η Αγία Σοφία είναι μια πολύ παλιά κατασκευή και ότι πρέπει να την επισκέπτονται ομάδες ανά 20 άτομα το πολύ. Γιατί ακόμη και η υγρασία που δημιουργεί η ανθρώπινη πνοή στον χώρο αυτό των 1.500 ετών συντομεύει τη ζωή της Αγίας Σοφίας. Τώρα όμως χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται μέσα ταυτόχρονα.

Όταν συνέβησαν τα τελευταία γεγονότα, συνεχίζει ο Γιασάρ, η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ισχυρίστηκε ότι η Αγία Σοφία προστατευόταν από 154 κάμερες ασφαλείας, με 68 φύλακες και τουριστική αστυνομία. Αφού προστατεύεται τόσο σχολαστικά, πώς συμβαίνει αυτή η καταστροφή; Πού είναι όλη αυτή η ασφάλεια, τι κάνει; Παλαιότερα, όταν ήταν μουσείο, προστατευόταν από πλήρως καταρτισμένο, ενημερωμένο και συνειδητοποιημένο προσωπικό.

Αλλά, κατά τον Γιασάρ, δεν κινδυνεύει μόνο η Αγία Σοφία. Υπάρχουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση αφήνει στη μοίρα τους τα μέρη που αποκαλούν «κειμήλια προγόνων», προκαλώντας καθημερινά μια νέα δολοφονία. Ο Γιασάρ δηλώνει ότι λαμβάνει καθημερινά παράπονα για την πολιτιστική κληρονομιά σε πολλές πόλεις: «Για παράδειγμα, υπάρχει το παλιό Τζαμί Ισκεντερπασά, ακόμη και στο Σουλεϊμανίγιε, στην καρδιά του Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα, το σχολείο ενός θρησκευτικού ιδρύματος υψώνεται πάνω από την ιστορική αυλή και την ιστορική περιοχή αυτού του τζαμιού. Δεν υπάρχει πολιτική προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κάνουμε τόσες καταγγελίες, υποβάλλουμε αιτήματα, καθημερινά αποκαλύπτονται σκάνδαλα, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Γι’ αυτό τα σκάνδαλα συνεχίζονται».