Θέατρο, Κινηματογράφος, Ντοκυμανταίρ, TV και ΔιαδίκτυοΣυνεντεύξεις

Ο ηθοποιός Κώστας Αποστολάκης μας μιλά για την πίστη του στο Θεό, τα παιδικά του χρόνια, το «me too» αλλά και για τις συγγνώμες που χρωστάει…

29 Μαΐου 2022

Ο ηθοποιός Κώστας Αποστολάκης μας μιλά για την πίστη του στο Θεό, τα παιδικά του χρόνια, το «me too» αλλά και για τις συγγνώμες που χρωστάει…

-Πόσο χρονών είστε;

-Είμαι 53 αλλά νιώθω 2,5 ύστερα από κάτι που μου συνέβη… Έχω αλλάξει πολύ στην καρδιά μου, στην ψυχή μου. Γνώρισα την απόλυτη αλήθεια κι όταν γνωρίζεις την απόλυτη αλήθεια σ’ αυτή τη γη, θέλεις ν’ ακολουθήσεις αυτό το δρόμο. Για μένα η μόνη αλήθεια είναι ο Ιησούς Χριστός.

-Φαίνεστε άνθρωπος έξω καρδιά, η ψυχή της παρέας. Αυτή είναι η εικόνα σας. Το «από πίσω»;

-Το «από πίσω» είναι άδικος, εγωιστής, περήφανος, κομπορρήμων, παρτάκιας. Το «πίσω» ήταν αυτό και προσπαθώ να διορθώσω μέσω του Κυρίου, μόνος μου δεν μπορώ. Δια του ελέους θα διορθωθώ, όχι δια της ψυχανάλυσης.

-Δεν έχει μοναξιά αυτό;

-Όχι. Μοναξιά ξέρεις τι έχει; Το θα τα κάνω όλα μόνος μου, το θα τα καταφέρω εγώ, αυτό έχει μοναξιά. Απέραντη μοναξιά. Και δεν θα καταφέρεις και τίποτα. Από τότε που ζήτησα βοήθεια, έχω πάντα στο σπίτι μου παρέα. Τον Κύριο. Πάντα είναι εδώ, δεν νιώθω ποτέ μόνος μου. 2,5 χρόνια τώρα δεν έχω καταλάβει μοναξιά.

-Όλα αυτά τα αρνητικά που αναφέρατε, άλλαξαν αυτά τα 2,5 χρόνια;

-Όχι. Απλώς είναι κατατεθειμένα. Πως είναι στο υποθηκοφυλακείο ένα σπίτι που έχεις και δεν μπορεί να στο κλέψει κανείς; Αυτά όλα τα κακά, δεν μπορώ να τα δώσω σε άλλους, γιατί τα έχω καταθέσει στον Κύριο. Απλώς επειδή είμαι αδύναμος άνθρωπος, χρωστάω πολλές συγγνώμες σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Είναι σαν να πηγαίνεις σχολείο. Μέχρι να συμπληρώσω όλες τις συγγνώμες, θα ‘χω τελειώσει τουλάχιστον το σχολείο.

-Εσείς χρωστάτε. Άλλοι χρωστούν συγγνώμη σε εσάς;

-Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Εμένα με ενδιαφέρει να διορθώσω τον Κώστα. Αν το ακούσει αυτό κάποιος θα πει: μα αυτό είναι εγωιστικό. Αλλά δεν είναι έτσι γιατί δεν πιστεύω ότι οι άλλοι έχουν τόσα λάθος πράγματα όσα έχω εγώ μέσα μου. Εγώ κουβαλάω τον εαυτό μου κάθε μέρα και τα καταθέτω όλα στον Κύριο. Έχω αδικήσει ανθρώπους, ηθελημένα ή αθέλητα. Το μόνο συμφέρον που αναγνωρίζει ο Κύριος είναι το συμφέρον της ψυχής. Κανένα άλλο. Ο Απόστολος Παύλος λέει: «πάντα μοι έξεστιν, αλλ’ ού πάντα συμφέρει», δηλαδή «για τα πάντα είμαι ελεύθερος, αλλά δεν συμφέρουν τα πάντα».

-Καλλιτεχνικά βοηθάτε νέους συναδέλφους στο χώρο. Εσάς ποιός σας βοήθησε;

-Όταν κάνω αναδρομή στο παρελθόν μου βλέπω ότι από τις επιλογές μου δεν έλαβα τίποτα, αυτό που μου έκανε καλό στη δουλειά μου είναι από πράγματα που εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη. Με βοηθούσε κάποια ουράνια δύναμη εν αγνοία μου.

-Έχετε άσχημα να θυμάστε;

-Όχι. Θυμάμαι να έχω αδικήσει, όχι να έχω αδικηθεί. Είμαι ευλογημένος άνθρωπος και στη δουλειά και στη ζωή μου. Με στήριξαν και με ευνόησαν άνθρωποι και τώρα παρακαλώ στην προσευχή μου μην φύγω από αυτή τη ζωή πριν αγαπήσω πραγματικά.

-Τι εννοείτε;

-Δεν έχω αγαπήσει πραγματικά. Η αγάπη είναι μία. Η αλήθεια και η αγάπη είναι δύο ουράνιες δυνάμεις. Δεν γίνεται να πεις θα πω λίγη αλήθεια. Ή θα πεις αλήθεια ή δεν θα πεις.

Έτσι είναι κι η αγάπη, ή αγαπάς ή δεν αγαπάς. Τη δεδομένη στιγμή που μιλάμε αν μπορώ να πω ότι νιώθω ψήγμα αγάπης εκτός από τον Χριστό που τον αγαπώ με τον τρόπο που καταλαβαίνω εγώ την αγάπη, είναι για την κόρη μου. Η κόρη μου είναι σαν σκεύος εκλογής του Κυρίου για να νιώσω λίγο πως είναι η αγάπη. Θέλω όμως να αγαπώ. Η ουσία είναι να μάθεις να αγαπάς χωρίς να σε νοιάζει αν αγαπηθείς. Η αγάπη είναι ο ορισμός του να δίνεις.

Αν δεν δίνεις, τι κάνεις σ’ αυτή τη ζωή; Εγώ ήξερα μόνο να παίρνω. Ευτυχώς κατάλαβα ποιός είναι ο δρόμος και προς τα που θα κινηθώ. Δίνεται χάρις και δύναμη όταν η πρόθεσή σου είναι αγαθή.

-Ο ρόλος του μπαμπά, είναι ο πιο σπουδαίος;

-Βεβαίως γιατί είναι αποστολή, είναι ουράνιος στόχος.

-Σας ενδιαφέρει η υστεροφημία;

-Καθόλου. Όλα τα υλικά έχουν ματαιότητα. Ό,τι δουλεύεις περί πνεύματος δεν είναι μάταιο.

Ξέρεις εμείς κοιτάμε όλο τι θα κάνουμε, γυμναστήρια, TRX, να φτιάξουμε τα δόντια μας, θέλουμε να πάμε στο τάφο μοντέλα, με δόντια πορσελάνη, με σιλικόνη, με νύχι τέλειο. Θα είμαστε ένα πτώμα μούρλια. Για τη ψυχή τίποτα, ούτε ένα λεπτό την ημέρα. Κοιτάμε να φτιάξουμε οτιδήποτε είναι φθαρτό.

-Ποιά είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή μέσα στην ημέρα σας;

-Η προσευχή. Προσεύχομαι κάθε μέρα. Είμαστε άνθρωποι, χωματένιοι. Νιώθω και συνειδητοποιώ την αδυναμία μου και είμαι σε ηρεμία. Καλώ με την καρδιά μου για βοήθεια και έρχεται. Η πίστη είναι καθαρά προσωπικό θέμα αλλά δεν μπορεί κανείς να πει: εγώ πιστεύω με τον δικό μου τρόπο. Ένας είναι ο τρόπος.

-Αγαπημένη σας ταινία;

-Η Καλύβα. Μου έκανε εντύπωση πως έχουν παρουσιάσει την επαφή με το Θεό.

(Απόσπασμα της συνέντευξης του ηθοποιού Κώστα Αποστολάκη στο lay-out.gr)