Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Εκτεταμένες αντιδράσεις για τη συμφωνία DuckDuckGo και Microsoft για θέματα tracking

31 Μαΐου 2022

Εκτεταμένες αντιδράσεις για τη συμφωνία DuckDuckGo και Microsoft για θέματα tracking

Η φήμη του DuckDuckGo για την προστασία της ιδιωτικής ζωής έχει δεχθεί πλήγμα μετά τις αποκαλύψεις για μια συμφωνία με τη Microsoft που αφορά τους trackers.


Ο ερευνητής ασφαλείας Zack Edwards αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι oι mobile browsers του DuckDuckGo για smartphones σε ορισμένες ιστοσελίδες της Microsoft παρακάμπτουν το γενικό αποκλεισμό της υπηρεσίας για τα trackers.

Έτσι ενώ το πρόγραμμα περιήγησης μπλοκάρει τα trackers του Facebook και της Google, το DuckDuckGo κάνει μια εξαίρεση για υπηρεσίες της Microsoft. Συγκεκριμένα ο Edwards διαπίστωσε ότι τα προγράμματα περιήγησης επιτρέπουν την αποστολή δεδομένων στο LinkedIn και το Bing της Microsoft

«Μπορείτε να καταγράψετε δεδομένα μέσα στο λεγόμενο ιδιωτικό πρόγραμμα περιήγησης του DuckDuckGo σε έναν ιστότοπο όπως το workplace.com του Facebook και θα δείτε ότι ο browser δεν σταματά την αποστολή δεδομένων προς το Linkedin της Microsoft ή τα διαφημιστικά domains του Bing», έγραψε ο Edwards στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter. Με επίσημη απάντησή της, η DuckDuckGo δηλώνει ότι η εξαίρεση οφείλεται σε συμφωνία με τη Microsoft. Ο Gabriel Weinberg, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της DuckDuckGo, έδωσε λεπτομερείς απαντήσεις μετά το σχετικό σάλο που δημιουργήθηκε στο Twitter και το Reddit.

«Για το μπλοκάρισμα των trackers εκτός αναζήτησης (π.χ. στο πρόγραμμα περιήγησής μας), μπλοκάρουμε τα περισσότερα trackers τρίτων», δήλωσε. «Δυστυχώς, η συμφωνία μας με τη Microsoft που αφορά σχετικές αναζητήσεις μας εμποδίζει να κάνουμε περισσότερα για τα domains που ανήκουν στην εταιρεία. Ωστόσο, πιέζουμε συνεχώς και αναμένουμε να κάνουμε περισσότερα στο κομμάτι αυτό σύντομα».

Η εταιρεία έχει επίσης προσθέσει τώρα μια σημείωση σχετικά με τον αποκλεισμό των trackers στην περιγραφή του App Store. “Ενώ μπλοκάρουμε όλα τα cross-site (3rd party) cookies σε άλλους ιστότοπους που επισκέπτεστε, δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε όλα τα κρυφά scripts εντοπισμού σε ιστότοπους εκτός της DuckDuckGo για διάφορους λόγους Ο πρώτος είναι τα νέα scripts εμφανίζονται συνεχώς και είναι δύσκολο να τα εντοπίσουμε, ενώ ο αποκλεισμός ορισμένων script δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα σε μια ιστοσελίδα, καθιστώντας τμήματα της ή ακόμα και ολόκληρη μη λειτουργική. Τέλος ορισμένα trackers δεν μπορούμε να τα μπλοκάρουμε λόγω συμβατικών περιορισμών, μέρος συμφωνίας που έχουμε με τη Microsoft

Η γρήγορη απόκριση της εταιρείας στο θέμα έχει διασκεδάσει τις ανησυχίες ορισμένων χρηστών, όμως άλλοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της συμφωνίας. Το DuckDuckGo εξακολουθεί να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής από τους περισσότερους browsers της αγοράς, όχι όμως στο επίπεδο που φανταζόντουσαν οι περισσότεροι χρήστες.

Ενημέρωση 22:12 – Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από την εταιρεία, το όλο θέμα αφορά αποκλειστικά τους browsers της DuckDuckGo και όχι τη μηχανή αναζήτησης ενώ διευκρινίζει ότι επιτρέπει συγκεκριμένους trackers της Microsoft. Με πιο αναλυτική απάντηση έχει δημοσιευθεί από τον CEO και Ιδρυτή της εταιρείας, Gabriel Weinberg,  στο reddit.

Πηγή: insomnia.gr