Γενικά ΘέματαΙερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Βραβεύτηκαν τα μοναδικά κρασιά της Μονής Βατοπαιδίου από το Olymp Awards 2022

20 Ιουλίου 2022

Βραβεύτηκαν τα μοναδικά κρασιά της Μονής Βατοπαιδίου από το Olymp Awards 2022

Για την εκπληκτική ποιότητα των προϊόντων της βραβεύτηκε για άλλη μία φορά η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. Tα Olymp Awards 2022, ο διαγωνισμός ανώτερης ποιότητας τροφίμων και ποτών με την παγκόσμια αναγνώριση, απένειμε στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου τέσσερα βραβεία για προϊόντα που προέρχονται από τους αμπελώνες της Μονής.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Merlot 2018 – Gold Βραβείο

Syrah Grenache Rouge 2021 – Silver Βραβείο

Assyrtiko Athiri Sauvignon Blanc 2021 – Silver Βραβείο

Syrah 2016 – Platimum Βραβείο

Οι αµπελώνες της Μονής σήµερα καταλαµβάνουν µία έκταση 70 στρεµµάτων και είναι ιδιαίτερα ευνοηµένοι από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα ελαφρά, αµµώδη, µέσης σύστασης και πλούσια σε κάλιο εδάφη, τα µπουκέτα των αρωµάτων της µοναδικής Αθωνικής φύσης, µεταφέρονται µε την θαλάσσια αύρα διακριτικά στα µπαλκόνια των αµπελώνων στις παρακείµενες υπερθαλάσσιες αναβαθµίδες, όπου µέσω ενός µυστικού διαλόγου που κτίστηκε στην υπερχιλιετή ιστορία του τόπου, προσδίδουν τα µοναδικά χαρακτηριστικά των κρασιών της. Ο διάλογος επίσης του ήλιου µε το αµπέλι, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς µήνες είναι συνεχής και «ανεβάζει» τον αλκοολικό βαθµό και την φαινολική ωριµότητα που δίνουν µοναδική ποιοτική παραγωγή.

Πιστοί σ’ αυτή την παράδοση, διατηρώντας τις παλαιές εγκαταστάσεις αλλά µε σύγχρονες µεθόδους, οι πατέρες οινοποιούν τα σταφύλια από τους Βιολογικούς αµπελώνες της Μονής. Μάρτυρας της οινοποιητικής παράδοσης είναι οι δυο πετρόχτιστοι κτηριακοί χώροι, όπου παρασκεύαζονται τα κρασιά στις παλαιές παραβούτες (κάδοι οινοποίησης) και φυλάσονται στο κελάρι της Μονής και ωριµάζουν σε µεγάλα παλαιά ξύλινα βαρέλια.