Υγεία και ιατρικά θέματα

Κορωνοϊός – Νοσηλεία: Η πάθηση που διπλασιάζει τον κίνδυνο και στους εμβολιασμένους

28 Ιουλίου 2022

Κορωνοϊός – Νοσηλεία: Η πάθηση που διπλασιάζει τον κίνδυνο και στους εμβολιασμένους

Τον εμβολιασμό ακόμα και με ενισχυτική δόση εμβολίου «ακυρώνει» ένα διαδεδομένο πρόβλημα υγείας, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 και νοσηλείας

Ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για νοσηλεία λόγω COVID-19 προκύπτει από πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Hypertension. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η υπέρταση μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο, ακόμη και σε άτομα πλήρως εμβολιασμένα και θωρακισμένα με την αναμνηστική δόση που σχετίστηκε με μείωση έως και 70% του κινδύνου σοβαρής νόσου σε σχετικές μελέτες.

Η ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai με επικεφαλής τον Δρ Joseph E. Ebinger, M.D., M.S., , αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας, εξέτασε τις περιπτώσεις 912 ενηλίκων με τρεις δόσεις mRNA εμβολίου -Pfizer/BioNTech ή Moderna- που χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω COVID-19 την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 – Απριλίου 2022, εν μέσω επιδημικού κύματος της παραλλαγής Omicron. Για την εξαγωγή συμπερασμάτων συνεκτίμησαν επιπλέον παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η εθνικότητα και παρουσία χρόνιων παθήσεων (π.χ. διαβήτης τύπου 2, νεφρική νόσος, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και προηγούμενη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άσθμα).

Πηγή: protothema.gr