Κοινωνιολογικά (κοινωνική πρόνοια & οικογενειακά θέματα)

Ένα ευχαριστώ στους Εποχικούς πυροσβέστες

6 Σεπτεμβρίου 2022

Ένα ευχαριστώ στους Εποχικούς πυροσβέστες

Κείμενο – Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

 

Η φετινή Αντιπυρική περίοδος πλησιάζει σε λίγο στο τέλος της ( 31 Οκτωβρίου 2022 ), με ταυτόχρονη απόλυση των Εποχικών πυροσβεστών!

Η κριτική μας, ας περιοριστεί στο γεγονός, ότι εξ αιτίας των δασικών πυρκαγιών εφέτος δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική προσπάθεια, που γίνεται από όλες τις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και των υπηρετούντων σε αυτές.

Στο θετικό αυτό αποτέλεσμα, συμβάλλουν τα μέγιστα και οι Εποχικοί πυροσβέστες, με τετραετή εμπειρία, σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές ( Wildfire – διεθνής ορολογία ), όπως οι δασικές πυρκαγιές στην Εύβοια, στον πολύπαθο Πύργο Ηλείας, στην Βαρυμπόμπη, στα Βίλια Αττικής, την Πεντέλη κ.α. καθώς και σε συμβάντα εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας.

Κεφάλαιο για το Πυροσβεστικό Σώμα, που δυστυχώς το αξιοποιεί μόνο για έξι ( 6 ) μήνες είναι η εμπειρία, των Οδηγών Εποχικών Πυροσβεστών καθώς κατέχουν διπλώματα 3ης και 5ης κατηγορίας με χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.

Δύσκολα φορτία κατά την μεταφορά τους με όχημα, είναι τα ζώντα ζώα και τα υγρά ( νερό, καύσιμα ,γάλα.. ) ιδιαιτέρως όταν το βυτίο μεταφοράς δεν είναι πλήρες.

Η ευθύνη για τον οδηγό είναι μεγάλη κατά την προσέγγιση του σε μια  δασική πυρκαγιά, σε δύσβατο έδαφος με κλίσεις και με ” το παλαντζάρισμα  ” που έχει το όχημα.

Το έργο του οδηγού – πυροσβέστη  δεν σταματά, όταν το όχημα σταματά!

Η δουλειά του οδηγού τότε ξεκινά:

Εμπλοκή του αντλητικού συστήματος με την μηχανή του οχήματος, έλεγχο της ποσότητας του νερού, καθώς και τον τρόπο γρήγορης απεμπλοκής ( διαφυγής ) όταν  αυτό χρειαστεί.

Κείμενο – Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος