Οικονομία & εξ-οικονομώ

Κλιματιστικό: Η σωστή χρήση για να μην καίτε ρεύμα στη θέρμανση

7 Οκτωβρίου 2022

Κλιματιστικό: Η σωστή χρήση για να μην καίτε ρεύμα στη θέρμανση

Κλιματιστικό: To air-condition παραμένει η φθηνότερη λύση για ζέστη τον χειμώνα. Αυτό όμως, αν το χρησιμοποιήσετε σωστά.

Η θέρμανση είναι η κύρια πηγή ανησυχίας φέτος για τα νοικοκυριά και με το κλιματιστικό να αποτελεί τη Νο1 επιλογή, την ώρα που το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να έχουν εκτοξευτεί σε τρελές τιμές.

Ωστόσο, και το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει «τσουχτερό», με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην ξέρουν πια τι να επιλέξουν.

Την απάντηση για το πώς θα καίτε λιγότερο ρεύμα τον χειμώνα για το air-condition, έδωσε πρόσφατα ο ενεργειακός επιθεωρητής, Θάνος Τοτικίδης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega, εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι είναι μύθος ότι καίνε πολλή ενέργεια αν το έχετε ανοιχτό συνέχεια.

Συγκεκριμένα, αρχικά τόνισε πως η χρήση κλιματιστικού, συγκεκριμένα νέου τύπου, αποτελεί αυτή τη στιγμή τη φθηνότερη πηγή ενέργειας, και συγκεκριμένα κατά 35% φθηνότερο από το φυσικό αέριο.

Σημείωσε πως όταν η θερμοκρασία έξω είναι το λιγότερο έως 5 βαθμούς μπορούμε να ρυθμίζουμε τα κλιματιστικά στους 18 βαθμούς, και όταν πέφτει κάτω των 5 βαθμών έξω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο.

«Αν το αφήσετε όλη μέρα στους 18 βαθμούς θα έχετε την ίδια αίσθηση θέρμανσης, όπως όταν το έχουμε στους 25 με 27 βαθμούς, χωρίς ωστόσο την αίσθηση ξηρασίας και θα έχετε μειωμένη κατανάλωση».

Πηγή: xristika.gr