Γενικά Θέματα

Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Ποιοι ψηφίζουν

29 Νοεμβρίου 2022

Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Ποιοι ψηφίζουν

«Κλείδωσε» και επίσημα η 18η Δεκεμβρίου ως η ημερομηνία διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών εκλογών για ανάδειξη του τριπρόσωπου μετά και από απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου που συνήλθε το πρωί της Δευτέρας για να συζητήσει τα διαδικαστικά των εκλογών.

Στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές δεν θα συμμετέχουν με απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου όσοι είναι αλλοδαποί και ζουν στην Κύπρο, καθώς δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις για εγγραφές στους καταλόγους, σε μία προσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Την ίδια ώρα δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων, ο οποίος εγκρίνεται από την Ιερά Σύνοδο. Ο κατάλογος των εκλογέων κάθε ενορίας ή κοινότητας θα δημοσιευθεί στους Ιερούς Ναούς και στην ηλεκτρονική σελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι πολίτες μπορούν να προσέλθουν για ψήφο στις ενορίες τους, μόνο με την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με το cyprustimes.com αρμόδια πηγή από την Αρχιεπισκοπή διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί οποιεσδήποτε αποφάσεις για το εάν θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης όσοι νοσούν με covid, ή είναι κλινήρεις και δεν μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες αυτοπροσώπως.

Η ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως επανέλαβε ο Τοποτηρητής του θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος.

 

ope.gr