Αστρονομία & Αστροφυσική

NASA: Η Σελήνη από πολύ κοντά – Εντυπωσιακές εικόνες από την έκτη ημέρα της αποστολής Artemis I

30 Νοεμβρίου 2022

NASA: Η Σελήνη από πολύ κοντά – Εντυπωσιακές εικόνες από την έκτη ημέρα της αποστολής Artemis I

Τις πλησιέστερες φωτογραφίες της Σελήνης, μετά την αποστολή του Apollo, κατέγραψε το διαστημικό σκάφος Orion, το οποίο βρέθηκε 128 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.

Φωτογραφία της Σελήνης INSTAGRAM@NASA

Συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν και να προκαλούν δέος οι εικόνες που δίνει στη δημοσιότητα η NASA κατά τη διάρκεια της μη επανδρωμένης αποστολής Artemis 1, καθώς το διαστημικό σκάφος Orion, την έκτη ημέρα της αποστολής κατέγραψε εντυπωσιακές φωτογραφίες της Σελήνης.

Πρόκειται για τις πλησιέστερες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από σκάφος που θα μπορούσε να μεταφέρει ανθρώπους, μετά το Apollo, καθώς το Orion βρέθηκε 80 μίλια, ήτοι 128 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης.⁣

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας το οπτικό σύστημα πλοήγησης του Orion, το οποίο καταγράφει ασπρόμαυρες εικόνες της Γης και της Σελήνης σε διαφορετικές φάσεις και αποστάσεις. Αυτή η ζωτικής σημασίας επίδειξη τεχνολογίας στη δοκιμή πτήσης Artemis I θα βοηθήσει στην απόδειξη της αποτελεσματικότητάς της για μελλοντικές αποστολές με πλήρωμα, αναφέρει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Το Orion πέρασε επίσης πάνω από τα σημεία προσγείωσης των Apollo 11, 12 και 14 και βρίσκεται καθ’ οδόν προς μια μακρινή ανάδρομη τροχιά, μια τροχιά μεγάλου υψομέτρου που κινεί το Orion προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που η Σελήνη ταξιδεύει γύρω από τη Γη.

https://www.instagram.com/p/ClUmOc3pPQu/?utm_source=ig_embed&ig_rid=02aae080-fb7c-48bf-97c3-e03fe4e83989

Στην πρώτη από τις τέσσερις φωτογραφίες που δημοσίευσε η NASA στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram, φαίνεται μια κοντινή ασπρόμαυρη φωτογραφία της επιφάνειας της Σελήνης που δείχνει κρατήρες διαφόρων μεγεθών να διαστέλλονται στην επιφάνειά της. Η Σελήνη εμφανίζεται σε αποχρώσεις του γκρι στα αριστερά της εικόνας, με το μαύρο διάστημα στα δεξιά της εικόνας.

Η τέταρτη και τελευταία φωτογραφία είναι μία ακόμα πιο κοντινή άποψη της Σελήνης, όπου απεικονίζονται ξεκάθαρα πια κρατήρες, ενώ η υφή της Σελήνης φαίνεται σημαδεμένη από κρούσεις αστεροειδών και μετεωριτών.

Πηγή: news247.gr