Γαστρονομία

Νηστήσιμη Μπουγάτσα

30 Νοεμβρίου 2022

Νηστήσιμη Μπουγάτσα

Τώρα στη νηστεία, χρειάζονται μερικές πρωτότυπες ιδέες για φαγητά που θα ενθουσιάσουν την οικογένεια σας. Το βιβλίο “Ημέρες Νηστείας Από την Μοναστηριακή Κουζίνα”   από τους πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ Τρικόρφου Φωκίδος θα σας δώσει μερικές νηστίσιμες ιδέες.

Υλικά

1 λίτρο νερό

4 κουταλιές φυτική κρέμα σε σκόνη

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 φλιτζάνι ρυζάλευρο χωρίς γάλα (στις παιδικές τροφές)

2 βανίλιες

1 πρέζα αλάτι

2 κουταλιές φυτικό βούτυρο για την κρέμα

125 γρ. λιωμένο φυτικό βούτυρο για το φύλλο

375 γρ. φύλλο κρούστας σπιτικό ή έτοιμο

ζάχαρη άχνη και κανέλλα (προαιρετικά)

 Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά όλα τα υλικά όπως έχουν καταγραφεί μέχρι το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς, ώσπου να πήξουν και να πάρουν μορφή κρέμας. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές φυτικό βούτυρο και το ενσωματώνουμε ανακατεύοντας.

Αν έχουμε έτοιμο φύλλο, τοποθετούμε 6 ολόκληρα φύλλα σε ταψάκι 32×22 εκ. ή πυρέξ, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντάς τα να εξέχουν στις άκρες. Αδειάζουμε επάνω τους την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Χρησιμοποιούμε άλλα 6 μισά φύλλα βουτυρωμένα (3 ολόκληρα κομμένα στη μέση) για να σκεπάσουμε την κρέμα. Κόβουμε αν θέλουμε λίγο τις άκρες των κάτω φύλλων και τα διπλώνουμε συμμετρικά.

Ψήνουμε την μπουγάτσα για 40 λεπτά περίπου στους 180ο βαθμούς. Αφού κρυώσει λίγο, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

Ανάλογη διαδικασία ακολουθούμε με το σπιτικό φύλλο. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε ατομικές μπουγάτσες κλείνοντας τα φύλλα στις άκρες.