Γενικά Θέματα

Παραδόθηκαν οι κάλπες για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο

16 Δεκεμβρίου 2022

Παραδόθηκαν οι κάλπες για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο

Η παράδοση των καλπών σε όλους τους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου 2022, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για τη διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών εκλογών της Κυριακής 18ης Δεκεμβρίου στην Εκκλησία της Κύπρου.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, ο Προεδρεύοντας κάθε εκλογικού κέντρου, μέχρι αύριο Σάββατο, θα πρέπει να ανοίξει την κάλπη για να ελέγξει το περιεχόμενο της και να βεβαιωθεί ότι είναι εφοδιασμένη με τα απαραίτητα έγγραφα, τα εκλογικά έντυπα, τον εκλογικό κατάλογο, τα ψηφοδέλτια, την επίσημη σφραγίδα των εκλογών και άλλα είδη γραφικής ύλης για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε έλλειψη, ο Προεδρεύοντας θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον αρμόδιο Βοηθό Έφορο για άμεση επίλυση του ζητήματος.

Τι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να ψηφίσει στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές

Καταρχήν πρέπει να ενημερωθεί από την ψηφιακή πύλη για τον τόπο στον οποίο θα ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα. Η ειδική πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις», θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, churchofcyprus.org.cy, μέχρι και την τελευταία μέρα (https://churchofcyprus.org.cy/83616 ) και για να μάθει κάποιος που ψηφίζει θα πρέπει να τοποθετήσει τον αριθμό ταυτότητας του και ορθά την ημερομηνία γέννησης του.

Κατά την ημέρα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών, για να μπορέσουν οι εκλογείς να ψηφίσουν θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την πολιτική τους ταυτότητα ή προς περαιτέρω διευκόλυνσή τους, το εκλογικό τους βιβλιάριο, το οποίο περιέχει τον αριθμό ταυτότητας μέσω του οποίου θα γίνεται η ταυτοποίηση του εκλογέα.

Συστάσεις για τα προσωπικά δεδομένα στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές

Οι συστάσεις του Γραφείου της Κύπριας Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με τις προηγούμενες πολιτειακές εκλογές ισχύουν και για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

«Ενόψει των επικείμενων Αρχιεπισκοπικών εκλογών, θεωρώ χρήσιμο να ενημερώσω κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο, ότι ισχύουν κατ’ αναλογία οι συστάσεις του Γραφείου μου αναφορικά με προηγούμενες Πολιτειακές Εκλογές», αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Ιδιαίτερη μνεία, σημειώνει, γίνεται αναφορικά με την αναφώνηση του αριθμού δελτίου ταυτότητας, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, από τους υπαλλήλους της εκλογικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η Επίτροπος, ο αριθμός δελτίου ταυτότητας των ψηφοφόρων δεν θα αναφωνείται μεγαλοφώνως, καθ’ ότι αυτό ελλοχεύει κινδύνους κοινοποίησής του σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Προσθέτει, τέλος, ότι κατά την ημέρα των εκλογών, λειτουργοί του Γραφείου της και η ίδια θα επισκεφθούν εκλογικά κέντρα για έλεγχο της συμμόρφωσης με τα πιο πάνω.

Η εκλογική διαδικασία σε αριθμούς

 • 942 θα είναι οι προεδρεύοντες σε ισάριθμα εκλογικά κέντρα
 • 199 Εκλογικά Κέντρα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ,
 • 136 στην Πάφο,
 • 121 στην περιοχή Κιτίου,
 • 7 στην Κυρηνείας,
 • 253 στη Λεμεσό,
 • 45 στη Μόρφου
 • 50 στην Κωνσταντίας και Αμμοχώστου
 • 4 στην Κύκκου και Τυλληρίας,
 • 74 στην Ταμασού και Ορεινής και
 • 53 στην Τριμυθούντος και Λευκάρων.
 • 2,5 χιλιάδες βοηθοί θα εργαστούν στα εκλογικά κέντρα
 • Εκατοντάδες εργαζόμενοι θα πλαισιώνουν και τον Γενικό Έφορο Εκλογών και τους Εφόρους ανά επαρχία.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου οι κάλπες θα ανοίξουν στις 10:00 π.μ. ενώ για μία ώρα, μεταξύ 13:00 και 14:00 μ.μ. η διαδικασία θα σταματήσει για διάλλειμα. Οι κάλπες για την ανάδειξη τριπροσώπου θα κλείσουν στις 18:00.

Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η χρήση ψηφοδελτίου. Υποψήφιοι για μία θέση στο τριπρόσωπο θα είναι οι Μητροπολίτες: Πάφου κ. Γεώργιος, Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Μόρφου κ. Νεόφυτος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας και Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών Μενέλαος Βασιλείου μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση»  του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha Κύπρου, ανέφερε ότι μετά την παράδοση των καλπών, όλα είναι έτοιμα για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

«Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν και τα σχετικά σεμινάρια ενημέρωσης και πλέον είναι όλα έτοιμα, μετράμε ώρες για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές», είπε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κύπρος: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τις Αρχιεπισκοπικές και Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων

Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Ομαλά κυλά η διαδικασία – Πώς θα γίνει η καταμέτρηση την Κυριακή

Κύπρος: Στις 16 Δεκεμβρίου παραδίδονται οι κάλπες – Οι εκλογές για τον νέο Αρχιεπίσκοπο σε αριθμούς

Αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο: Η ζωή και η αδιάκοπη προσφορά στην Εκκλησία και τον άνθρωπο (ΒΙΝΤΕΟ)

Κύπρος: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

(Φωτογραφίες: philenews.com)