Γενικά Θέματα

Kάλεσμα για μετάνοια από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ

9 Ιανουαρίου 2023

Kάλεσμα για μετάνοια από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.Δανιήλ στο κήρυγμά του την Κυριακή μετά τα Θεοφάνεια κάλεσε το ποίμνιό του να κάνει ουσιαστική αλλαγή. Η λέξη κλειδί που έθεσε για να γίνει αυτή η αλλαγή είναι η μετάνοια.

«Το Ευαγγέλιο της Κυριακής μετά τη Βάπτιση του Κυρίου παρουσιάζει την έναρξη της δημόσιας δράσης του Σωτήρα στη Γαλιλαία των Εθνών ή των εθνοτήτων, όπου ζούσαν διαφορετικοί λαοί. Ο Ιησούς Χριστός ξεκινά το κήρυγμά του, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, με τις λέξεις «Μετανοείτε, γιατί πλησιάζει η Βασιλεία των ουρανών», είπε μεταξύ άλλων ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Ρουμανίας εξηγώντας παράλληλα το νόημα αυτής της προτροπής.

Στο κήρυγμα της Κυριακής, ο Πατριάρχης Ρουμανίας εξήγησε το νόημα αυτής της προτροπής.

«Το κήρυγμα του Ευαγγελίου της Βασιλείας των Ουρανών ξεκινά με ένα κάλεσμα για αλλαγή του τρόπου σκέψης, συναισθήματος, ζωής και πράξης. «Μετανοείτε» σημαίνει στη γλώσσα της Καινής Διαθήκης «αλλαγή», «ανανεώστε τον τρόπο ζωής σας», είπε ο πατριάρχης Ρουμανίας

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι το βάπτισμα είναι η βάση της προετοιμασίας για την είσοδο στη Βασιλεία των Ουρανών, αλλά συνοδεύεται από μετάνοια, με αλλαγή του τρόπου σκέψης μέσω της πίστης στον Ιησού Χριστό. Το βάπτισμα δεν μπορεί να επαναληφθεί, αλλά η μετάνοια μπορεί, μέσω του μυστηρίου της εξομολόγησης, να ονομάζεται και «βάπτισμα των δακρύων».

«Μια φορά μπορούμε να βαφτίζουμε στο όνομα του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, αλλά χιλιάδες φορές ανανεώνουμε τη μετάνοιά μας με λύπη ή μετάνοια για αμαρτίες και ισιώνοντας τη ζωή μας», τόνισε από το ναό του Αγίου Γεωργίου του Νέου.

ope.gr