Γενικά Θέματα

Επαναπατρίστηκε εικόνα που είχε κλαπεί από ναό στα Κατεχόμενα

10 Ιανουαρίου 2023

Επαναπατρίστηκε εικόνα που είχε κλαπεί από ναό στα Κατεχόμενα

Επαναπατρίστηκε τον περασμένο μήνα η κλεμμένη εικόνα του Τιμίου Προδρόμου από τον κατεχόμενο ιερό ναό Αγίας Ειρήνης στον Καραβά μετά από προσπάθειες της Εκκλησίας της Κύπρου. Η εικόνα εντοπίστηκε σε δημοπρασία οίκου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Σημερινή ανακοίνωση της Συνοδικής Επιτροπής Ναοδομίας, Μνημείων και Χριστιανικής Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου αναφέρει ότι η εικόνα με διαστάσεις 92 x 36 εκ., βρισκόταν τοποθετημένη στο εικονοστάσιο του ναού και ήταν δωρεά του καραβιώτη Λαυρεντίου Πρωτοσυγκέλλου, όπως αναφέρεται στην αφιερωματική επιγραφή: «Μνήσθητι άγιε του δούλου σου Λαυρεντίου Πρωτοσυγκέλλου μετά της συνοδείας αυτού».

Η εικόνα αγιογραφήθηκε στο εργαστήριο εικόνων της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου και αφιερώθηκε στο ναό το 1807. Ο Λαυρέντιος Πρωτοσύγκελλος είναι ο δωρητής των περισσοτέρων εικόνων του ναού της Αγίας Ειρήνης. Η εικόνα, όπως και οι υπόλοιπες εικόνες του ναού κλάπηκαν μετά την τουρκική εισβολή από Τούρκους αρχαιοκάπηλους για να πουληθούν στην μαύρη αγορά κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εικόνα του Τιμίου Προδρόμου εντοπίστηκε να δημοπρατείται από τον δημοπρατικό οίκο Hargesheimer Kunstauktionen στο Düsseldorf το Νοέμβριο του 2022. Η Εκκλησία της Κύπρου με επιτυχή διεκδίκηση της ανέκτησε την εικόνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον ίδιο ναό είχε επαναπατρισθεί το 2015 μία ακόμα εικόνα με πέντε αγίους (Γεώργιο, Ευτύχιο, Ελευθέριο, Προκόπιο και Μαρίνα) του 1766. Την είχε κλέψει μαζί με άλλες ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος A. Dikmen.

Στην ανακοίνωση, η Εκκλησία της Κύπρου εκφράζει ευχαριστίες προς την ερευνήτρια Καλλιόπη Χαρμαντά για την βοήθεια της στην ταυτοποίηση της εικόνας του Τιμίου Προδρόμου.

ope.gr