Οικονομία & εξ-οικονομώ

Τράπεζες: Αποζημίωση σε πολίτες – θύματα ηλεκτρονικής απάτης προβλέπει νέο νομοσχέδιο

13 Ιανουαρίου 2023

Τράπεζες: Αποζημίωση σε πολίτες – θύματα ηλεκτρονικής απάτης προβλέπει νέο νομοσχέδιο

Σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τις αποζημιώσεις στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης από τις τράπεζες προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Πλέον σε κάθε έμβασμα πάνω από 1.000 ευρώ τη διαφορά στον καταναλωτή θα την καλύπτει η τράπεζα
PIXABAY

Σύμφωνα με αυτό, οι πολίτες που χάνουν τα χρήματά τους ακόμη και από δική τους αμέλεια, θα αποζημιώνονται για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όσον αφορά στις διαδικτυακές απάτες, όποιος πέσει θύμα phishing θα μπορεί πλέον να αποζημιωθεί.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι μέχρι τα 1.000 ευρώ, είναι υπεύθυνος ο κάτοχος του e-banking. Δηλαδή είναι υπεύθυνος ο πολίτης.

Αν όμως γίνει ένα έμβασμα, μια μεταφορά χρηματική πάνω από 1.000 ευρώ, τη διαφορά την καλύπτει η τράπεζα.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία από τη στιγμή που οι διαδικτυακές συναλλαγές είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας
Με βάση το ρεπορτάζ στην περίπτωση που κάποιος χάσει ή του κλέψουν τη χρεωστική κάρτα με την οποία κάνει τις καθημερινές αγορές του, μέχρι εκείνος να δηλώσει την απώλεια ή την κλοπή, μπορεί να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα, αρκετό όμως για να προχωρήσει σε αγορές αυτός που θα βρει την κάρτα.

Σε αυτή την περίπτωση ο κάτοχος της κάρτας ευθύνεται για τα πρώτα 50 ευρώ. Εάν δηλαδή αυτός που θα βρει την κάρτα, ψωνίσει 200-300 ευρώ, τη διαφορά από τα 50 μέχρι τα 200 θα την καλύπτει πλέον η τράπεζα και τα χρήματα θα του επιστρέφονται.

Πηγή: cnn.gr