ΑφιερώματαΓενικά Θέματα

Τα Μοναστήρια της Ορθοδοξίας στις Η.Π.Α – Η ιερή παρακαταθήκη του Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας

31 Ιανουαρίου 2023

Τα Μοναστήρια της Ορθοδοξίας στις Η.Π.Α – Η ιερή παρακαταθήκη του Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας

Ο μακαριστός και χαρισματικός Γέροντας Εφραίμ (κατά κόσμον Ιωάννης Μωραΐτης), ο Γέροντας της απανταχού Ορθοδοξίας, της Ελλάδας και της Αριζόνας, εκτός από τους διδακτικούς και ωφέλιμους λόγους του, άφησε σε τούτο τον άστατο κόσμο ως ιερή παρακαταθήκη 17 Μοναστήρια, τα οποία όπως και ο φιλόθεος ιδρυτής τους, εκπέμπουν το γνήσιο και ανόθευτο φρόνημα της Εκκλησίας ασκώντας ταυτόχρονα και φιλανθρωπικό έργο στην αμερικάνικη ήπειρο, ακόμη και μετά την κοίμηση του.

  • Επιμέλεια: Στέλλα Μοτίτσιου

  • Επιμέλεια Βίντεο: Πέπη Οικονομάκη – Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

Ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας από την πρώτη στιγμή που πήγε στην Αμερική οραματίστηκε, με την βοήθεια του Θεού, να μετατρέψει την έρημο σε όαση και έχοντας βαθιά πίστη έκανε το σταυρό του και ξεκίνησε τον αγώνα.

Δεκαεπτά μοναστήρια ίδρυσε στην Αμερική από το 1989, οπότε και ξεκίνησε η δράση του μέχρι και την κοίμηση του. Μα όπως τονίζουν άνθρωποι που τον γνώρισαν, δεν ήταν μόνο τα μοναστήρια που ίδρυσε και έφτιαξε. Δεν ήταν μόνο οι μοναχοί και οι μοναχές που τον ακολούθησαν και στήριξαν την προσπάθεια του. Ήταν αυτός ο οποίος γνώρισε στους κατοίκους των ΗΠΑ και του Καναδά την σπουδαιότητα της προσευχής και της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας.

Τα  17 μοναστήρια στις ΗΠΑ

Ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας μετέτρεψε τις ερήμους σε «αγιασμένους τόπους» αφήνοντας ένα ευλογημένο έργο και μία πλούσια πνευματική παρακαταθήκη. Τον αγώνα του συνεχίζουν τα  17 μοναστήρια στις ΗΠΑ, από στη Φλόριντα μέχρι τον Καναδά:  δύο στο Τέξας, δύο στο Σικάγο, δύο στη νότια Καρολίνα, ένα στη Νέα Υόρκη, ένα στην Ουάσιγκτον, ένα στην Πενσυλβανία, ένα στην Καλιφόρνια, ένα στο Ιλινόις, ένα στο Μίτσιγκαν, ένα στο Μόντρεαλ, και ένα στο Τορόντο, τα οποία είναι αφιερωμένα στο Χριστό, στην Παναγία και σε διαφόρους Αγίους.

Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου, Πενσυλβανία

Η Μονή Γέννησης της Θεοτόκου είναι το πρώτο Ελληνορθόδοξο Γυναικείο Μοναστήρι στην Αμερική και βρίσκεται στο ήρεμο, ποιμαντικό περιβάλλον του Saxonburg της Πενσυλβάνια.

Ιδρύθηκε το 1989, από τον Άγιο Γέροντα Εφραίμ, πρώην Ηγούμενο της Μονής Φιλοθέου στο Άγιο Όρος, με την ευλογία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η Μονή ακολουθεί έναν κοινοβιακό τρόπο ζωής, αφιερωμένο στην δοξολογία, τη δοξολογία και τη λατρεία του Θεού.

Η Μονή εορτάζει τη Γέννηση της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου. Εορτάζει επίσης την εορτή του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου και στις 3 Αυγούστου τιμά και τη μνήμη της Γερόντισσας Ταξιαρχίας, της 1ης Ηγουμένης που εκοιμήθη εν Κυρίω το 1994.

Ηγουμένη η Γερόντισσα Θεοφανώ
121 St. Elias Lane
Saxonburg, PA 16056 USA
Tel: (724) 352-3999
Fax: (724) 352-5822
website

Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού, Καναδάς

Για πολλά χρόνια, οι Ορθόδοξοι πιστοί στο Οντάριο ήθελαν να έχουν ένα μοναστήρι κοντά. Το 1993, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου, ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ, η Μητέρα Ανωτάτη Αλεξία και μια αδελφή μετανάστευσαν από την Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο.

Μαζί ίδρυσαν την Ελληνορθόδοξη Μονή του Αγίου Κοσμά Αιτωλού, μια θρησκευτική οργάνωση εντός της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Καναδά.

 Η Μονή του Αγίου Κοσμά ακολουθεί τον Κοινοβιακό τρόπο μοναστικής ζωής (το «Κηνοβίτικο» προέρχεται από την ελληνική λέξη «Κεένοβιο» που σημαίνει «κοινός τρόπος ζωής») αποτελούμενος επομένως από κοινή εργασία, κοινά γεύματα και κοινές περιόδους ανάπαυσης.

Η παρουσία μιας Ορθόδοξης Μονής αποτελεί πολύτιμο πλεονέκτημα για κάθε περιοχή γιατί όχι μόνο παρέχει έναν υποδειγματικό τρόπο ζωής των χριστιανικών αρετών, αλλά λειτουργεί και ως παράθυρο από το παρελθόν για όλους όσους επιθυμούν να δουν τον Χριστιανισμό όπως ασκούνταν στην ημέρες των Αποστόλων.

Ηγουμένη η Γερόντισσα Αλεξία
14155 Caledon King Town
Line Rd. South
Bolton, Ont. L7E 5R7
CANADA
Tel: (905) 859-2474
Fax: (905) 859-2505
website

Ιερά Μονή μας της Παναγίας Παρηγορίτισσας,  Κεμπέκ

Το πρώτο ελληνορθόδοξο μοναστήρι στο Κεμπέκ, υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Καναδά. Ιδρύθηκε το 1993, με τη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου.

Το μοναστήρι συνέλαβε, ιδρύθηκε και καθοδηγήθηκε από τον Γέροντα Εφραίμ, πνευματικό γόνο του επιφανούς Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή. Δύο μοναχές, υπό την υπακοή του Γέροντα Εφραίμ, μετανάστευσαν από την αρχαία και ιστορική Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Σερρών στην κεντρική Μακεδονία για να ιδρύσουν το μοναστήρι στο Κεμπέκ σε αρκετά δύσκολες συνθήκες.

Ένα παλιό αγρόκτημα που κάποτε ανήκε σε αγγλόφωνη οικογένεια αγοράστηκε με σκοπό να μετατραπεί σε μοναστήρι. Ήταν ένα εκτεταμένο τοπίο που αποτελείται από 235 στρέμματα πυκνού δάσους σε έναν λόφο στο εντυπωσιακό Laurentians, 16 χλμ. βορειοδυτικά του Lachute, στο Brownsburg-Chatham.

Το γρασίδι και το γκαζόν είχαν φυτρώσει πάνω από το ακίνητο και το σπίτι ήταν ερειπωμένο και γενικά χρειαζόταν επισκευή. Απαιτήθηκε πληθώρα αγάπης, θυσίας και κοπιαστικής εργασίας από την πλευρά του αυξανόμενου αριθμού αδελφών και ευγενικών εθελοντών για να μετατραπεί η περιοχή σε κήπο της Παναγίας μας παρηγοριάς στην οποία είναι αφιερωμένη η μονή.

Η αδελφότητα εργάζεται με μεγάλη ένταση στις αγροτικές-αγροτικές εργασίες, την τυροκομία και τη χειροτεχνία διαφόρων χειροποίητων αντικειμένων. Εκτός από την επίπονη εργασία τους, δέχονται καθημερινά επισκέπτες που προσφέρουν επιμελώς ολόψυχα τους εαυτούς τους στον πλησίον τους όπως έκανε ο ίδιος ο Χριστός.

Ηγουμένη η Γερόντισσα Θέκλα
827 Chemin de la Carriere
Brownsburg (Chatham),
Quebec, J8G 1K7
CANADA
Tel: (450) 533-4313
Fax: (450) 533-1169
website

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, Σικάγο

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ιδρύθηκε το 1994 πλησίον του Σικάγου, στην πόλη Pleasant Prairie (ευχάριστο λιβάδι).

Ηγουμένη η Γερόντισσα Μελάνη

4600 93rd Street
Pleasant Prairie, WI 53158 USA
Tel: (262) 694-9850
Fax: (262) 697-1581
website

Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου, Πενσυλβανία

Η Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου λειτουργεί υπο την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ανήκει στη Μητρόπολη του Πίτσμπουργκ, Πενσυλβάνιας. Ιδρύθηκε το 1993 και είναι κτισμένη σε ύψωμα της περιοχής Πόκονο της Πενσυλβάνιας. Ο λευκός σταυρός της είναι ορατός ακόμα και από την διαπολιτειακή οδό.

Σήμερα τα κτίσματα της περιλαμβάνουν το κυρίως κτίριο με τα κελιά των μοναχών, καθώς και  τραπεζαρία, βιβλιοθήκη, έκθεση και αρχονταρίκι. Εντός του κτιρίου επίσης ξεχωριστή θέση έχουν ο Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, και το παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το παρεκκλήσιο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής.

Υπάρχουν επίσης και άλλες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των αδελφών στα διάφορα διακονήματα (π.χ. αγιογραφείο, κηροπείο, κεντητήριο, ραφείο, ξυλουργείο, μαγειρείο, φούρνοι κλπ.), καθώς και ξενώνες για την φιλοξενία των προσκυνητών. Οι μοναχές ασχολούνται επίσης με την γεωργία και την κηπουρική.

Η Μονή ακολουθεί την κοινοβιακή τάξη της μοναχικής πολιτείας που επιβάλλει την κοινή λατρεία και προσευχή, την κοινή τράπεζα, και κοινές ώρες εργασίας και ησυχίας.

Ηγουμένη η Γερόντισσα Ολυμπιάδα
1 St. Joseph’s Way
White Haven, PA 18661 USA
Tel: (570) 443-2220
Fax: (570) 443-9167
website

Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Ηγουμένη η Γερόντισσα  Μαρκέλλα
38532 Dunlap Rd.
Dunlap, CA 93621 USA
Tel: (559) 338-3110
Fax: (559) 338-3101

Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, Ουάσιγκτον

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ιδρύθηκε το 1995, όταν ο τοπικός γιατρός Gerald Timmer δώρισε την περιουσία του 48 στρεμμάτων στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Σαν Φρανσίσκο για την ίδρυση γυναικείας μοναστικής κοινότητας που έγινε αποδεκτή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αντώνιο.

Ο Γέροντας Εφραίμ, ιερομόναχος και πρώην ηγούμενος από το Άγιο Όρος, επικοινώνησε ο Σεβασμιώτατος για να βοηθήσει στην ίδρυση του μοναστηριού στην Ουάσιγκτον.  Ήδη πνευματικός πατέρας/πρεσβύτερος 11 μοναστηριών στην Ελλάδα, το 1989 ξεκίνησε το έργο της ίδρυσης μοναστηριών στη Βόρεια Αμερική με την ευλογία των στελεχών της Εκκλησίας και την έκκληση των Ορθοδόξων πιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Το μοναστήρι στηρίζεται αποκλειστικά με τα έργα των αδελφών και τις δωρεές. Ασκούν τις παραδοσιακές τέχνες της Ορθόδοξης εκκλησίας που περιλαμβάνουν: τη συγγραφή βυζαντινών εικόνων, το δέσιμο κομματιών προσευχής, την κατασκευή θυμιάματος και το βύθισμα κεριών από κερί μέλισσας. Επίσης τοποθετούν εκτυπώσεις εικονιδίων και φτιάχνουν φυσικό σαπούνι και λοσιόν και ψήνουν παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και αρτοσκευάσματα για το αρτοποιείο και το κατάστημα δώρων τους.

Ηγουμένη η Γερόντισσα Ευπραξία
5 Timmer Lane
Goldendale, WA 98620 USA
Tel: (509)-773-7141
Fax: (509) 773-4131
website

Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου, Αριζόνα

Η ίδρυση και κατασκευή της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου ξεκίνησε το 1995. Η ιερά μονή είναι ανδρική και λειτουργεί με περίπου 35 μοναχούς από διάφορες εθνικότητες, με ηγούμενο τον αγιορετίτη ιερομόναχο π. Παϊσιο που προέρχεται από το Άγιο Όρος.

Το μοναστήρι έχει τώρα έκταση 2000 στρεμμάτων και το επισκέπτονται καθημερινά πολλοί προσκυνητές από όλο τον κόσμο.

Το μοναστήρι του Αγ. Αντωνίου είναι κοινόβιο με 5 εκκλησίες, του Αγ. Αντωνίου και Αγ. Νεκταρίου, του Αγ.Νικολάου, η οποία είναι πετρόκτιστη, του Αγ. Σεραφείμ, του Αγ. Δημητρίου, ρωσικού τύπου, και του Αγ. Γεωργίου. Κοντά στο μοναστήρι πάνω σε ένα λοφίσκο επίσης είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όμοιο με τα εκκλησάκια της Σαντορίνης, με χρώματα του μπλε και του άσπρου.

Προσφέρει συσσίτια για φτωχούς και σε δημιούργησε ίδρυμα για φτωχές και εγκαταλειμμένες γυναίκες στην πόλη του Tuscon.

Οι μοναχοί από την Ελλάδα είναι ελάχιστοι, η πλειονότητα των μοναχών αποτελείται από γηγενείς ορθοδόξους της Αμερικής διαφόρων εθνοτήτων και από προσήλυτους. Η γλώσσα των ακολουθιών είναι η ελληνικής, καθώς όλοι οι μοναχοί μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και την βυζαντινή μουσική.

Οι μοναχοί ακολουθούν και εφαρμόζουν επακριβώς τις Βυζαντινές παρακαταθήκες, τις παραδόσεις, τις ιερές ακολουθίες, τις ολονυχτίες, τις προσευχές και τη ζωή με το ωράριο του Αγίου Όρους.

Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Παϊσιος  (frpaisios@samail.org

4784 N. St. Joseph’s Way
Florence, AZ 85132
Tel: 520-868-3188
Fax: 520-868-3088
website

Ιερά Μονή των Αγίων Αρχαγγέλων, Τέξας

Η Ελληνορθόδοξη Μονή των Αγίων Αρχαγγέλων είναι ένα κοινοβιακό ανδρικό μοναστήρι υπό τη Μητρόπολη του Ντένβερ.

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ησαΐα, το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Γέροντα Εφραίμ το 1996. Το μοναστήρι εδρεύει στην Κεντάλια, βόρεια του Σαν Αντόνιο και δυτικά του Όστιν, που βρίσκεται στην καρδιά του Τέξας.

Οι μοναχοί ακολουθούν το Αθωνικό Τυπικό, ή κανόνα, που καθοδηγεί τον καθένα από τους Πατέρες να τηρεί ιδιωτική προσευχή και να διαβάζει τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς και να παρακολουθεί καθημερινά τις ακολουθίες των Ωρών, του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας, του Εσπερινού και του Παρακλήτου.

Επιπλέον, οι μοναχοί φιλοξενούν προσκυνητές και επισκέπτες και εκτελούν πιστά τις αγγαρείες και τις ευθύνες τους για την αδελφότητα.

Προς το παρόν, οι Πατέρες αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο χτίσιμο της μονής Κελλιάς. Όταν ολοκληρωθούν, οι πατέρες θα μετακομίσουν από την περιοχή της Σκήτης, όπου διαμένουν, στις νέες συνοικίες.

Η Χώρα του Τέξας είναι μια έρημος από μόνη της. Τραχύ και ανεμοδαρμένο, αχανές και παράξενα οικείο, το άνυδρο Hill Country είναι ένα καλό σπίτι για ένα ορθόδοξο μοναστήρι. Στο κέντρο των μεγάλων μητροπολιτικών κόμβων του Ώστιν και του Σαν Αντόνιο και μόλις λίγες ώρες οδικώς από το Ντάλας και το Χιούστον, το μοναστήρι είναι ευλογημένο που μπορεί να φιλοξενεί προσκυνητές και ερωτητές και ένα πνευματικό καταφύγιο για Ορθόδοξους άνδρες που θέλουν να υπηρετήσουν Ο Χριστός στην αρένα του ορθόδοξου μοναχισμού.

Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος

2191 Twin Sisters Dr.
Kendalia, TX 78027 USA
Tel: (830) 833-2793
Fax: (830) 833-2231
website

Ιερά Μονή Βλαχερνών, Φλόριντα

Από την αδελφότητα της Μονής αναφέρεται χαρακτηριστικά για το Μοναστήρι της Παναγίας Βλαχερνών:

“Με κόπους και κόπους του πνευματικού μας πατέρα Γέροντος Εφραίμ του Φιλοθέου και με την ευλογία του Μητροπολίτη Αλεξίου της Ελληνορθόδοξης Μητροπόλεως Ατλάντας, το μοναστήρι λειτουργεί από τον Μάρτιο του 1999. Πριν από την άφιξή μας και την ίδρυση του μοναστηριού εδώ στη Φλόριντα , ζούσαμε τη μοναστική μας ζωή στη Μονή του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου στο Φοίνιξ της Αριζόνα και προηγουμένως στη μονή Φιλοθέου στο Άγιο Όρος , Ελλάδα.

Από την άφιξή μας στη Φλόριντα, η ζωή μας ήταν μια έντονη θυσία και αγώνας χωρίς παύση. Πρώτον, παλέψαμε ενάντια σε πολλές αντιδράσεις για να λάβουμε έγκριση χωροθέτησης από τις αρχές της κομητείας.  Αγωνιστήκαμε και δόθηκε η άδεια να δημιουργηθεί ένα νεκροταφείο όπου θα ταφούν και θα μνημονεύονται οι κεκοιμημένοι Ορθόδοξοί μας σύμφωνα με την πιο ιερή Ορθόδοξη παράδοσή μας.

Συνειδητοποιώντας τη φυσική ομορφιά του ακινήτου, αρχίσαμε στη συνέχεια να καθαρίζουμε το βαριά παραμελημένο ακίνητο: κόβοντας νεκρά δέντρα, αφαιρώντας παλιούς, σάπιους φράχτες και καθαρίζοντας την κατάφυτη βούρτσα. Δουλεύαμε πάνω σε αυτό για περισσότερο από ένα χρόνο και το ακίνητο απέκτησε επιτέλους μια προσεγμένη εμφάνιση σαν πάρκο.

Σε μια εποχή που η Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη πολιορκείται από πολύ μοντερνισμό και αίρεση, στεκόμαστε δυνατοί απέναντι στον αντίπαλο και σας παρουσιάζουμε στους πιστούς την αγνή και ασυμβίβαστη αλήθεια της Αγίας Ορθοδόξου Πίστεώς μας, την Πίστη και την Παράδοση των Αποστόλων .

Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος

12600 West Hwy. 318
Williston, FL 32696
Tel: (352) 591-1716
Fax: (352) 591-1719
website

fathers@panagiavlahernon.org

Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Φλόριντα

Με τις ευλογίες  του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ατλάντας κ. κ. Αλεξίου και του Γέροντος  Εφραίμ, αλλά και με τον  αξιέπαινο ζήλο και πόθο των Ελλήνων κατοίκων της Φλώριδας, ιδρύθηκε η νέα Ιερά Μονή, προς τιμήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ιδρύθηκε τον Σεπτέμβιο του 1998. Η εν αυτή αδελφότης έλκει την πνευματική της καταγωγή εκ της αρχαιοτάτης και ιστορικής Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου, της ευρισκομένης εν Ελλάδι, πλησίον της πόλεως Σερρών.

Η γενέτειρα και ιστορική Μονή ιδρύθη τον 13ον αιώνα και αποτελεί ένα από τα πλέον πολυσύχναστα προσκυνήματα της Βορείου Ελλάδος.

Ηγουμένη η Γερόντισσα Αγαπία
13486 N.W. Hwy. 225
Reddick, FL 32686 USA
Tel: (352) 591-1803
Fax: (352) 591-2083
website

 Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος, Μίσιγκαν

Ηγούμενος ο Ιερομόναχος Ιωσήφ
125 Sturdevant Rd.
Smith Creek, MI 48061 USA
Tel: (810) 367-8134
Fax: (810) 367-6344

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας, Μίσιγκαν

Η Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας που βρίσκεται στην Τροία της Βόρειας Καρολίνας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1998 με τις άοκνες προσπάθειες του Γέροντος Εφραίμ και με την ευλογία του Μητροπολίτη Αλεξίου της Ελληνορθόδοξης Μητροπόλεως Ατλάντας.

Η κοινότητα αποτελείται από μια αδελφότητα μοναχών που “μεταμοσχεύθηκαν” από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Θάσου. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Παναγία και την θαυματουργή εικόνα της Παναγία την Προυσιώτισσα. Η πρωτότυπη πολύτιμη εικόνα, που βρίσκεται στο ελληνικό κράτος της Ευρυτανίας, λατρεύεται από πολλούς Έλληνες και θεωρείται η προστάτιδα και φύλακάς τους. Ένα εικονογραφικό αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας μεταφέρθηκε στην Τροία την πρώτη ημέρα των εγκαινίων της Μονής.

Η Μονή βρίσκεται σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση και λόφους. Το ίδιο το ακίνητο είναι ένας συνδυασμός από πράσινα λιβάδια και δασώδεις εκτάσεις που ενισχύονται περαιτέρω από την παρουσία μιας υπέροχης λίμνης.

Ηγουμένη η Γερόντισσα Αγνή
404 Warner Road
Troy, NC 27371 USA
Tel: (910) 572-3331
Fax: (910) 572-4176
website

 Ιερά Μονή της Παναγίας Παμμακάριστου, Βόρεια Καρολίνα

Ηγούμενος ο Ιερομόναχος Νεκτάριος
1631 Creasey Rd.
Lawsonville, NC 27032 USA
Tel: (336) 593-9760
Fax: (336) 593-9767

Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου, Νέα Υόρκη

Η Μονή Αγίου Νεκταρίου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1999 από τον Γέροντα Εφραίμ με την ευλογία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Σκοπός της Μονής είναι να προσφέρει ένα πνευματικό περιβάλλον όπου η λατρεία και η δοξολογία της Αγίας Τριάδας μπορούν να τελούνται αδιάκοπα από τους ενοίκους μοναχούς, να είναι ένα φωτεινό παράδειγμα αρετής και ιερής συμπεριφοράς για τους πιστούς. και να διατηρήσει τις ιερές παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να τις μεταδώσει στις επόμενες γενιές.

Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ 
100 Lake Anawanda Rd.
Roscoe, NY 12776 USA
Tel: (607) 498-5285
Fax: (607) 498-5468
website

Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ιλινόις

Το Σεπτέμβριο του 1998, μετά από πολλές προσπάθειες και μακρά αναζήτηση, αυτός ο υπέροχος τόπος επιλέχθηκε για να γίνει Μοναστήρι, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Κυρίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του Σικάγο Ιάκωβος πραγματοποίησε και ευλόγησε τα αιτήματα του τοπικού Ορθόδοξου Χριστιανικού ποιμνίου για την ίδρυση ανδρικού Μοναστηριού στην περιοχή του Ιλινόις και του Ουισκόνσιν.  Σε έναν Ιερομόναχο και δύο Μοναχούς από την Ιερά Μονή του Μεγάλου Αντωνίου ανατέθηκε να έρθουν εδώ και να ξεκινήσουν το Μοναστήρι.

Το μικρό εκκλησάκι  στη Μονή είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή και Θεολόγο.  Εκτός από το ότι είναι απασχολημένος με τη συντήρηση των χώρων, στο Μοναστήρι φτιάχνονται κεριά από κερί μέλισσας και προσαρμόζονται μοναστηριακά ρούχα, καθώς και άμφια, ράσα και καπέλα για ορθόδοξους κληρικούς.

Ηγούμενος ο Γέροντας Ακάκιος

17906 Rt. 173
Harvard, IL 60033 USA
Tel: (815) 943-3588
Fax: (815) 943-3878
website

Father Pavlos frpavlos@gmail.com

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, Τέξας

Ηγουμένη η Γερόντισσα Παρασκευή
6855 Little York Lane
Washington, TX 77880 USA
Tel: (936) 878-2390
Fax: (936) 878-2630
website

Παρακολουθήστε το αφιέρωμα του ope.gr με τα μοναστήρια που ίδρυσε ο Γέροντας Εφραίμ:

Επιμέλεια Βίντεο: Πέπη Οικονομάκη – Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

Διαβάστε επίσης:

Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας: Ο θεμελιωτής του Ορθόδοξου μοναχισμού και της πνευματικής ζωής στην Αμερική – Τρία χρόνια από την κοίμησή του

«Φύτρωσαν ναοί, μοναχοί και άνθη και ευωδιάζουν στις ΗΠΑ»

ope.gr