Γενικά Θέματα

Στη δίνη του Εγκέλαδου η Τουρκία – Νεκρούς και τραυματίες άφησε πίσω του το νέο χθεσινό χτύπημα (ΒΙΝΤΕΟ)

21 Φεβρουαρίου 2023

Στη δίνη του Εγκέλαδου η Τουρκία – Νεκρούς και τραυματίες άφησε πίσω του το νέο χθεσινό χτύπημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη δίνη των σεισμικών δονήσεων παραμένει η γειτονική Τουρκία καθώς δεκατέσσερεις  ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και των ισχυρών μετασεισμών που ακολούθησαν την ίδια ημέρα, χθες Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, νέος ισχυρός σεισμός 6,4 βαθμών και δύο μικρότερης κλίμακας (5,8 και 5,2) ταρακούνησε την επαρχία Χατάι αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τους σεισμούς που έπληξαν τη Δευτέρα την επαρχία Χατάι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού. Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν σε τρεις τοποθεσίες, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό.

Στις 20:04 (τοπική ώρα, 19:04 ώρα Ελλάδος) σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών συγκλόνισε την περιοχή και έγινε αισθητή σε γειτονικές χώρες. Ακολούθησε λίγο αργότερα σεισμός 5,8 βαθμών, ενώ η μετασεισμική ακολουθία παραμένει έντονη.

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε νωρίτερα καταρρεύσεις ετοιμόρροπων κτηρίων και δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια. Τα θύματα των χθεσινών σεισμών προστίθενται στη μακάβρια λίστα των νεκρών από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Μέχρι και χθες είχαν επιβεβαιωθεί περισσότεροι από 46.000 θάνατοι σε Τουρκία και Συρία, απολογισμός που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με το BBC, εξαιτίας των νέων δονήσεων κατέρρευσαν ξανά κτήρια, ενώ αναφέρθηκαν εγκλωβισμένοι. Ο κόσμος τρομοκρατημένος, όπως φαίνεται στα βίντεο, τρέχει να γλιτώσει, ενώ ένας κάτοικος που δίνει συνέντευξη φεύγει από το σημείο τη στιγμή που χτυπά ο Εγκέλαδος.

Αισθητός και στην Κύπρο

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου ανακοίνωσε ότι ο σεισμός εγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο (σε ακτίνα πέραν των 500 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του), ενώ στην Κύπρο έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί.

Οι τρεις σεισμικές δονήσεις

Η πρώτη σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών σημειώθηκε σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, στις 19.04 (ώρα Ελλάδας, 20.04 ώρα Τουρκίας), στη νότια επαρχία Χατάι, μία από τις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην τοποθεσία Ντεφνέ, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD.

Λίγο αργότερα, μετά τις 20:07, έγινε και δεύτερος μεγάλος σεισμός 5.8 Ρίχτερ στο Σαμαντάγ στην Αντιόχεια και πάλι, ενώ ορισμένα λεπτά αργότερα στο ίδιο σημείο ακολούθησε και τρίτος σεισμός 5,2 Ρίχτερ.

Διαβάστε επίσης: 

Νέος ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας (ΒΙΝΤΕΟ)

ope.gr