Γενικά ΘέματαΣαν σήμερα για να μην ξεχνιόμαστε... (ιστορικά γεγονότα & Παγκόσμιες ημέρες)

23 Φεβρουαρίου 1455: Τυπώνεται το πρώτο βιβλίο στην ιστορία, η Βίβλος

23 Φεβρουαρίου 2023

23 Φεβρουαρίου 1455: Τυπώνεται το πρώτο βιβλίο στην ιστορία, η Βίβλος

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος τυπώνει το πρώτο βιβλίο στην ιστορία: τη Βίβλο στη λατινική της μετάφραση (Βουλγκάτα) σε σελίδες των δυο στηλών και 42 αράδων, σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί και μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας (vellum), μία αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία, αν και πρόκειται μόλις για το πρώτο μαζικό τυπογραφικό προϊόν του.

Είναι ευρέως γνωστή ως η Βίβλος του Γουτεμβέργιου. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που για πολλούς είναι το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ.

Γύρω στα 23 αντίτυπα αυτής της έκδοσης σώζονται μέχρι σήμερα σε διάφορες χώρες και παραμένουν τα πιο πολύτιμα βιβλία μέσα στην οικουμένη.

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος γεννήθηκε στο Μάιντς Γερμανίας την 24η Ιουνίου 1398. Γεννήθηκε σε μια οικογένεια σιδηρουργών και στην παιδική του ηλικία φιλοδοξούσε να γίνει χρυσοχόος. Τίποτα άλλο δεν είναι γνωστό σχετικά με την παιδική του ηλικία και την ανατροφή του.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1400, ο Γουτεμβέργιος δημιούργησε το τυπογραφείο προκειμένου να εξαπλωθεί η Αγία Γραφή με ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο, λέγοντας ότι «μέσα από αυτή, ο Θεός θα διαδώσει το λόγο Του.»