Γενικά Θέματα

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Αναγνωρίζουμε μόνο ένα κυπριακό κράτος

8 Μαρτίου 2023

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Αναγνωρίζουμε μόνο ένα κυπριακό κράτος

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφή με επιστολή προς την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ τη θέση πως το Λονδίνο αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κύπρο και πως ουδεμία σχέση δεν είχε η κυβέρνηση Σούνακ με την επίσκεψη στα κατεχόμενα Βρετανών Βουλευτών και λόρδων.
Με αφορμή αυτή την επίσκεψη στα κατεχόμενα ολιγομελούς ομάδας Βρετανών κοινοβουλευτικών προ εβδομάδων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής είχε απευθύνει επιστολή προς το Foreign Office.

Στην απαντητική επιστολή από το Τμήμα Μεσογείου δίνεται η διαβεβαίωση πως «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε καμία επαφή με αυτή την ομάδα». Προστίθεται ότι οι επισκέπτες στα κατεχόμενα δε ζήτησαν οδηγίες ή συμβουλές από το Foreign Office πριν από το ταξίδι τους και πως η επίσκεψή τους σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυπριακή κυβέρνηση ήταν «ιδιωτική και ανεπίσημη».

Αναφορικά με ερώτημα του κ. Καραολή περί προειδοποίησης προς βουλευτές να μην επισκέπτονται τα κατεχόμενα, το Foreign Office απαντά πως ήδη η επίσημη ταξιδιωτική σύσταση προς Βρετανούς υπηκόους σημειώνει πως δεν μπορεί να παρασχεθεί πλήρης προξενική βοήθεια στις περιοχές που δεν τελούν υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Θα ήθελα να τονίσω πως το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει μόνο ένα κυπριακό κράτος – την Κυπριακή Δημοκρατία – και μόνο μία κυβέρνηση ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση», αναφέρει η επιστολή.

Κλείνει με την επισήμανση ότι ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συνεχάρη τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του με επιστολή, στην οποία επαναβεβαιώνει επίσης τη βρετανική στήριξη στην υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία προς μία συνολική, δίκαιη και με διάρκεια λύση του Κυπριακού, «στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

ope.gr