Υγεία και ιατρικά θέματα

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη που μειώνει τον κίνδυνο Long Covid

10 Μαρτίου 2023

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη που μειώνει τον κίνδυνο Long Covid

Όσοι νόσησαν από Covid-19 επειδή κόλλησαν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μετέπειτα συμπτώματα Long Covid, υποστηρίζει ελβετική μελέτη

Η μετάλλαξη Omicron είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε σύνδρομο μακράς νόσησης (Long Covid) συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία, σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (ECCMID) στην Κοπεγχάγη (15-18 Απριλίου).

Πρόκειται για ελβετική μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας και έδειξε ότι όσοι είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος είχαν έως 67% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα Long Covid συγκριτικά με όσους δεν νόσησαν από Covid-19.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας που νόσησαν για πρώτη φορά λόγω του στελέχους Omicron ήταν λιγότερο πιθανόν να αναφέρουν συμπτώματα Lond Covid ή κόπωση συγκριτικά με όσους είχαν μολυνθεί από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

«Το σύνδρομο Long Covid είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας με παρατεταμένη, μερικές φορές εξουθενωτική νόσηση, περιορισμένες επιλογές θεραπείας και αβέβαιη έκβαση», εξηγεί η Δρ. Carol Strahm από το Τμήμα Μολυσματικών Νόσων και Επιδημιολογίας του Νοσοκομείου St. Gallen της Ελβετίας.

Πηγή: ygeiamou.gr