Αστρονομία & Αστροφυσική

NASA: Αποκάλυψε τη διαστημική στολή της αποστολής Artemis III που θα πατήσει στη Σελήνη το 2025

19 Μαρτίου 2023

NASA: Αποκάλυψε τη διαστημική στολή της αποστολής Artemis III που θα πατήσει στη Σελήνη το 2025

Η NASA μόλις αποκάλυψε τη διαστημική στολή που θα φοράει το τετραμελές πλήρωμα της αποστολής Artemis III, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής που θα επιστρέψει στη Σελήνη, 50 χρόνια μετά από εκείνη του Apollo 17, το 1972.

Όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν έγιναν οι πρώτοι αστροναύτες της NASA που περπάτησαν στη Σελήνη, οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν πολύ μικροί για να συλλάβουμε το μέγεθος του επιτεύγματος αλλά και να αντιληφθούμε ότι η κατάκτηση του διαστήματος είχε μόλις αρχίσει.

Αν η αποστολή του Apollo 11 ήταν το εναρκτήριο κατόρθωμα, το Apollo 17, τρία χρόνια αργότερα, σηματοδότησε την τελευταία φορά που ένας άνθρωπος πατούσε το πόδι του στο φεγγάρι. Από τότε, κανείς δεν έχει επιχειρήσει μια νέα επίσκεψη στον πλησιέστερο γείτονα του πλανητικού μας συστήματος –τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζουμε.

Πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο, η NASA έκανε το ντεμπούτο του προγράμματος Artemis, με την ελπίδα να στείλει και πάλι ανθρώπους στη Σελήνη, για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από 50 χρόνια από την τελευταία αποστολή. Τώρα, έρχεται να αποκαλύψει τη διαστημική στολή που θα φορούν τα τέσσερα μέλη του πληρώματος της νέας αποστολής.

Με σύμβαση από τη NASA, ύψους 228 εκατ. δολαρίων, η Axiom Space ανέπτυξε το πρωτότυπο AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit), μια στολή που διαθέτει τεχνολογία αιχμής, κορυφαία χαρακτηριστικά ασφαλείας και βελτιωμένη άνεση και λειτουργικότητα που απαιτούνται για την κινητικότητα στην επιφάνεια του γειτονικού μας πλανήτη.

Να σημειωθεί πως στην αποστολή Artemis III θα συμμετέχει επίσης η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στη Σελήνη. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που πλήρωμα θα φτάσει στον σεληνιακό Νότιο Πόλο, και θα εξετάσει το παγωμένο νερό που υπάρχει εκεί, μέσα σε σεληνιακούς κρατήρες.

https://www.theguardian.com/science/2023/mar/16/nasa-reveals-new-spacesuit-for-artemis-moon-landing?utm_term=Autofeed&CMP=twt_gu&utm_medium&utm_source=Twitter#Echobox=1678931042

Η ανάπτυξη της στολής AxEMU δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς προστίθενται καινοτόμα συστήματα υποστήριξης ζωής, νέα υφάσματα από υλικά που αντέχουν σε ακραία πίεση και ηλεκτρονικά συστήματα για τα οποία απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές σε «περιβάλλοντα που μοιάζουν με το διάστημα». Ωστόσο, σύμφωνα με το σχεδιασμό της, η στολή έχει κατασκευαστεί ώστε να ταιριάζει στο 90% του πληθυσμού των ΗΠΑ και έχει ήδη δοκιμαστεί στους περισσότερους από τους αστροναύτες της NASA.

H αποστολή Artemis I ξεκίνησε ήδη τον περασμένο Νοέμβριο με την εκτόξευση ενός σκάφους χωρίς πλήρωμα, ενώ το Artemis II έχει προγραμματιστεί για σεληνιακή πτήση το 2024. Σύμφωνα με τον προγραμματισμότο, το Artemis III θα προσγειωθεί στην επιφάνεια της Σελήνης, το 2025.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαστημική στολή AxEMU μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Axiom Space.

Πηγή: insider.gr