Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

ChatGPT: «”Τη βάψαμε όλοι” αν κάτι πάει στραβά με την Τεχνητή Νοημοσύνη» προειδοποιεί ο εφευρέτης του

19 Μαΐου 2023

ChatGPT: «”Τη βάψαμε όλοι” αν κάτι πάει στραβά με την Τεχνητή Νοημοσύνη» προειδοποιεί ο εφευρέτης του

Ο Σαμ Άλτμαν παρουσίασε στο αμερικανικό Κογκρέσο τις ελπίδες και τους φόβους για το δημιούργημά του και δέχτηκε ερωτήματα για τους κινδύνους που παρουσιάζει

Αρχίζοντας από το τέλος και το ανεπίσημο πλην αβίαστο και ομόφωνο συμπέρασμα, η κατάσταση με την Τεχνητή Νοημοσύνη κρίνεται σαν πολλαπλά επικίνδυνη και χρήζει συντονισμένου και οργανωμένου ελέγχου. «Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου» είπε χαρακτηριστικά ο εφευρέτης του ChatGPT, Σαμ Άλτμαν, απευθυνόμενος σε ειδική υποεπιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου «είναι μήπως η συγκεκριμένη τεχνολογία προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην κοινωνία». Και ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της νεοφυούς εταιρείας από το Σαν Φρανσίσκο στην οποίαν ανήκει το ChatGPT, έκρουσε όσο πιο δυνατά μπορούσε έναν μεγάλο κώδωνα κινδύνου: «Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη πάρει τον λάθος δρόμο, τότε ‘τη βάψαμε’ όλοι μας. Πρέπει να δράσουμε από κοινού με την κυβέρνηση ώστε να προλάβουμε αυτό το ενδεχόμενο».

Η ακρόαση του 38χρονου Σαμ Άλτμαν την Τρίτη ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η οποία συστήθηκε ειδικά για να εξετάσει το φαινόμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ενδεχόμενων κινδύνων που αυτή εγκυμονεί σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής, δεν ήταν συνηθισμένη. Κι αυτό διότι αυτή τη φορά οι εκπρόσωποι της νομοθετικής εξουσίας δεν έμοιαζαν προκατειλημμένοι και a priori ενάντιοι στον προσκεκλημένο.