Γενικά Θέματα

Η Ιερά Σύνοδος για την εκδημία του Δημητρίου Μπαλαγεώργου

6 Ιουνίου 2023

Η Ιερά Σύνοδος για την εκδημία του Δημητρίου Μπαλαγεώργου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, μετά το θλιβερό άγγελμα της αιφνιδίας κοιμήσεως του καθηγητού Θεολογίας και Βυζαντινής Μουσικολογίας και συνεργάτου της Ιεράς Συνόδου στη Διοίκηση του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας, αοιδίμου Δημητρίου Μπαλαγεώργου, εκφράζει στην οικογένεια, τους συναδέλφους και τους μαθητές του μεταστάντος τη στοργή, τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπάθεια Αυτής.

“Ο Δημήτριος Μπαλαγεώργος, θεολόγος, μουσικολόγος και πρωτοψάλτης, σπουδαίος ερευνητής και χαρισματικός πανεπιστημιακός δάσκαλος, αφιέρωσε σημαντικές δυνάμεις -πέρα από τις άλλες ακαδημαϊκές και καλλιτεχνικές ενασχολήσεις του- και στην εκκλησιαστική διακονία, με κύρια έκφρασή της τη δραστηριοποίησή του στο Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης του καθηγητού Γρηγορίου Στάθη κατά την τριετία 2000 – 2003. Κατόπιν επί σειρά ετών διοριζόταν τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ως Ταμίας και συμμετείχε ως μέλος στις Οργανωτικές – Επιστημονικές Επιτροπές των ανά τριετία συγκαλουμένων μουσικολογικών και ψαλτικών Συνεδρίων «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης». Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην πρόφρονα προσφορά του να “στεγαστούν” στις εκδοτικές σειρές του Ιδρύματος – ενός εκκλησιαστικού οργανισμού – οι καρποί πολύμοχθων και πολυχρόνιων ερευνών του, από τις οποίες ξεχωρίζει η αναλυτική καταλογογράφηση των χειρογράφων Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μονής Σινά (ήδη εκδεδομένοι δύο ογκωδέστατοι τόμοι) και η διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Η ψαλτική παράδοση των Ακολουθιών του Βυζαντινού Κοσμικού Τυπικού»”, αναφέρει.

“Όλα τα παραπάνω σφραγίστηκαν από τα χαρίσματα και την ποιότητα του χαρακτήρα του· την ευγένεια, την προσήνεια, την ευπροσηγορία, την ταπείνωση, την αγάπη για την εκκλησιαστική λατρεία, τη βαθειά πίστη προς τον Θεό και την απολυπραγμόνητη αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Η Ιερά Σύνοδος δέεται προκειμένου ο Αρχηγός της ζωής και Νικητής του θανάτου, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, να τάξει τον μακαριστό καθηγητή Δημήτριο Μπαλαγεώργο «εν σκηναίς δικαίων», «όπου ήχος καθαρός εορταζόντων», και να χαρίσει την εξ Ύψους παρηγορία στη σύζυγό του Βασιλική, τον υιό τους Κωνσταντίνο και όλα τα λοιπά μέλη της προσφιλούς οικογενείας του”, καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

«Έφυγε» ο Δημήτρης Μπαλαγεώργος, Καθηγητής Μουσικολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Ψήφισμα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τον Δημήτριο Μπαλαγεώργο

Tο Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων για την εκδημία του Καθηγητή Μουσικολογίας Δημητρίου Μπαλαγεώργου