Υγεία και ιατρικά θέματα

ΕΟΦ: Φάρμακο για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, συνδέεται με περιστατικά φυματίωσης

21 Ιουνίου 2023

ΕΟΦ: Φάρμακο για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, συνδέεται με περιστατικά φυματίωσης

Σύμφωνα με τομ ΕΟΦ έχουν αναφερθεί 9 περιστατικά φυματίωσης σε όλο τον κόσμο, τα οποία συνδέονται με τη χορήγηση του συγκεκρμένου φαρμάκου

Προειδοποιήσεις για φάρμακο το οποίο προορίζεται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και έχει σχετιστεί με περιστατικά φυματίωσης, δημοσιοποίησε ο ΕΟΦ δίνοντας, ταυτόχρονα, οδηγίες για τη χορήγησή του.

Ο λόγος γίνεται για το φάρμακο pralsetinib, με τον Οργανισμό να αναφέρει πως «σε μία διερεύνηση των παγκόσμιων δεδομένων ασφάλειας, εντοπίστηκαν 9 συνολικά περιστατικά φυματίωσης σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με pralsetinib, εκ των οποίων η πλειονότητα (7/9) εμφανίστηκε σε περιοχές όπου η φυματίωση είναι ενδημική. Τα συμβάντα συνέβησαν σε ασθενείς με και χωρίς προηγούμενο γνωστό ιστορικό φυματίωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρθηκε εξωπνευμονική φυματίωση, όπως φυματίωση λεμφαδένων, περιτοναϊκή φυματίωση ή φυματίωση του νεφρού».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕΟΦ, σε συνεννόηση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τη Roche, η οποία διακινεί το φάρμακο, αναφέρει πως, πριν αρχίσει η θεραπεία με το pralsetinib, οι ασθενείς πρέπει να ελέγχονται για ενεργή ή λανθάνουσα (ανενεργή) φυματίωση. Αν βρεθούν θετικοί, πρέπει να αρχίσουν αμέσως την καθιερωμένη αντιμυκοβακτηριακή θεραπεία και ύστερα να πάρουν το pralsetinib.

Πηγή: ygeiamou.gr