Συναξαριακές Μορφές

Μνήμη των Κυπρίων Μαρτύρων Αριστοκλή ιερέως, Δημητριανού διακόνου και Αθανασίου αναγνώστου (μνήμη 23 Ιουνίου)  

23 Ιουνίου 2023

Μνήμη των Κυπρίων Μαρτύρων Αριστοκλή ιερέως, Δημητριανού διακόνου και Αθανασίου αναγνώστου (μνήμη 23 Ιουνίου)  

6977

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Κυπρίων μαρτύρων Αριστοκλή του πρεσβυτέρου, Δημητριανού του διακόνου και Αθανασίου του αναγνώστη, που φυλακίστηκαν με τον άγιο επίσκοππο Κουρίου Φιλωνίδη και έλαβαν μαρτυρικό θάνατο.

Ο άγιος Αθανάσιος ο Αναγνώστης καταγόταν από την Κύπρο και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284–305 μ. Χ.). Καταγόταν από χριστιανική οικογένεια και σε νεαρή ηλικία αφιερώθηκε στο Θεό, ασκώντας το διακόνημα του αναγνώστη στο ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, που βρισκόταν στη Λήδρα (σημερινή Λευκωσία). Εκεί συνδέθηκε πνευματικά με το διάκονο Δημητριανό. Στο ναό αυτό τους συνάντησε, προερχόμενος από την περιοχή της Ταμασού, ο ιερέας Αριστοκλής, και τους αποκάλυψε την απόφασή του να πορευθεί προς τη Σαλαμίνα για να ομολογήσει με τη θυσία του τον Χριστό, όπως ο ίδιος ο Κύριος τον κάλεσε, με θαυμαστό τρόπο.

Οι δύο φίλοι εκδήλωσαν αμέσως την προθυμία τους να πορευθούν κι’ εκείνοι προς το μαρτύριο και αυτό έπραξαν. Στη Σαλαμίνα οι τρεις Χριστιανοί κήρυτταν με παρρησία, γι’ αυτό, με εντολή του διοικητή Σαβίνου οδηγήθηκαν στη φυλακή. Εκεί είχαν ως συγκρατούμενο τον επίσκοπο Κουρίου Φιλωνίδη, ο οποίος και τους ενίσχυσε πνευματικά.

Μετά τον αποκεφαλισμό τού Αριστοκλή, οι Αθανάσιος και Δημητριανός υποβλήθηκαν σε πολλά βασανιστήρια, τα οποία υπέμειναν με ανδρεία. Οι δήμιοι τους έριξαν στη φωτιά, αλλά αυτή τους σεβάστηκε. Τελικά και οι δύο αποκεφαλίστηκαν.

Επιμέλεια: Ε.Μ.Γρ.

Πηγή: churchofcyprus.org.cy