Γενικά ΘέματαΕκκλησία

Στην Πατριαρχική Μονή Πέτς στο Κοσσυφοπέδιο ο Σερβίας Πορφύριος

29 Ιουνίου 2023

Στην Πατριαρχική Μονή Πέτς στο Κοσσυφοπέδιο ο Σερβίας Πορφύριος

Συνεχίζεται η επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά τη Μονή Γκρατσάνιτσα στην οποία μετέβη για να τελέσει το μνημόσυνο για τους πεσόντες της Μάχης του Κοσσυφοπεδίου, χθες το απόγευμα ο κ.κ. Πορφύριος επισκέφθηκε στην Σταυροπηγιακή Μονή στο Πετς, την πρώτη καθέδρα των Σέρβων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών.

Σήμερα το πρωί ο Σέρβος Πατριάρχης θα τελέσει Θεία Λειτουργία σε ένα μέρος το οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στον ίδιο, όχι μόνο για την πνευματική και ιστορική σημασία που έχει για τους Σέρβους, αλλά κυρίως για τις πλούσιες αναμνήσεις που έχει από τα φοιτητικά του χρόνια.

“Στο Πετς, κρατούσα ένα βιβλίο λιγότερο στα χέρια μου, γιατί ένιωθα τόσο συνειδητά ότι βρισκόμουν στον τόπο όπου δημιουργήθηκε η ιστορία της Εκκλησίας και του έθνους μας, ότι οι Σέρβοι Αρχιεπίσκοποι και Πατριάρχες κάθονταν εκεί στον μαρμάρινο θρόνο του Αγίου Σάββα και προήδρευαν στις συνόδους. Έτσι κι εγώ ο ίδιος πρόσφατα, όταν βρέθηκα σε αυτό το σταυροπήγιο, στάθηκα για πολλή ώρα μπροστά στην κιβωτό του πρώτου Σέρβου πατριάρχη Ιωαννίκη, σκεπτόμενος τους πειρασμούς και τις αποφάσεις που πήρε μέσα στη θύελλα των συνθηκών που έζησε”, δήλωσε ο ίδιος κατά τη χθεσινή του επίσκεψη.

Τον Μακαριώτατο συνόδευε κατά την επίσκεψή του ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, και οι συνοδοί Επίσκοποι που βρίσκονται μαζί του στο Κοσσυφοπέδιο. 

Διαβάστε επίσης: 

Στο μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα στο Κοσσυφοπέδιο ο Πατριάρχης Σερβίας

Ο Πατριάρχης Σερβίας τίμησε τους μάρτυρες του Κοσσυφοπεδίου – Έκκληση για ειρήνη στην «ιερή γη» του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων