Υγεία και ιατρικά θέματα

Dentist pass: Γιατί θεωρείται κομβικό για την ενήλικη ζωή 660.000 παιδιών

2 Ιουλίου 2023

Dentist pass: Γιατί θεωρείται κομβικό για την ενήλικη ζωή 660.000 παιδιών

Aκούστε τον πρόεδρο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Αθανάσιο Δεβλιώτη να μιλά για το μεγαλύτερο πρόγραμμα «εμβολιασμού» στη στοματική υγεία των ανηλίκων 6 έως 12 χρόνων που υλοποιείται στη χώρα και να περιγράφει τι περιλαμβάνει η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα της δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας, Dentist Pass, που ωφελεί στην παρούσα φάση περί τα 660.000 παιδιά ηλικίας 6 έως 12 χρόνων στη χώρα μας. Οι δικαιούχοι γονείς παραλαμβάνουν την προπληρωμένη κάρτα ύψους 40 ευρώ και προγραμματίζουν σε διάστημα έως 6 μηνών το ραντεβού του παιδιού τους στον οδοντίατρο.

Η φροντίδα του ειδικού περιλαμβάνει έλεγχο στοματικής υγιεινής, καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών, φθορίωση και παροχή οδηγιών για τη στοματική υγιεινή.

«Ουσιαστικά θέτουμε τη βάση για τη στοματική υγεία των σημερινών παιδιών και αυριανών ενηλίκων. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την τερηδόνα και την ουλίτιδα στην πρώιμη ηλικία, ώστε να αποτρέψουμε άλλα σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας αργότερα, στην ενήλικη ζωή» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Η υλοποίηση για πρώτη φορά ενός τέτοιου προγράμματος είναι σημαντική, αλλά όπως τονίζει ο ειδικός, η επιτυχία του εξαρτάται από τη συνέχισή του σε τακτική βάση και από την ένταξη και άλλων ηλικιακών ομάδων σε αυτό.

«Στο πλαίσιο αυτό προκύπτει πια επιτακτική η ανάγκη της ασφαλιστικής κάλυψης της οδοντιατρικής υγείας των Ελλήνων από τον ΕΟΠΥΥ. Ήδη το ΚΕΣΥ κοστολόγησε τις οδοντιατρικές εργασίες, και είμαστε σε αναμονή για τη νομοθέτηση» λέει ο κ. Δεβλιώτης. Ο ίδιος, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, γνωρίζουν ότι οι Ελληνες έχουν άνιση πρόσβαση στις οδοντιατρικές υπηρεσίες, κάτι που αποτυπώνεται σε μελέτες τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Όσο πιο χαμηλό είναι το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο των Ελλήνων, τόσο περισσότερες είναι οι εξαγωγές δοντιών» αναφέρει, και ζητεί από την πολιτεία να επισπεύσει τις δράσεις για την κάλυψη του πληθυσμού.

Ακούστε όλη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί

https://open.spotify.com/embed/episode/5X1YL4P3xJ0YdqzitbkqiU?utm_source=generator&t=0