Αστρονομία & Αστροφυσική

Εκτοξεύτηκε ο «Ευκλείδης» που θα φωτίσει το… σκοτεινό Σύμπαν (βίντεο)

3 Ιουλίου 2023

Εκτοξεύτηκε ο «Ευκλείδης» που θα φωτίσει το… σκοτεινό Σύμπαν (βίντεο)

Η αποοστολή Euclid θα αποκαλύψει τη σκοτεινή ενέργεια και ύλη.

Με πύραυλο της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, εκτοξεύτηκε σήμερα 1η Ιουλίου από το Διαστημικό Σταθμό Κέηπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα το διαστημικό τηλεσκόπιο Euklid που έχει σκοπό να παρέχει πολύτιμες νέες ματιές στη «Σκοτεινή Πλευρά του Σύμπαντος», δηλαδή την σκοτεινή υλη και τη σκοτεινή ενέργεια.

Η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια αποτελούν βασικά τμήματα του υπάρχοντος μοντέλου που είναι αποδεκτό όσον αφορά τη δημιουργία και εξέλιξη του Σύμπαντος.

Υπενθυμίζεται πως παρατηρήσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποκαλύψει ότι λιγότερο από το 5% της ύλης του Σύμπαντος είναι υπό τη μορφή κανονικών ατόμων, ενώ μια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα σκοτεινής ύλης φαίνεται να υπάρχει βάσει παρατηρήσεων και μετρήσεων στις κοσμικές δομές όπως οι γαλαξίες. Η ύλη αυτή δρα μέσω της βαρύτητας, αλλά είναι αόρατη.

Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες επικαλούνται τη σκοτεινή ενέργεια για να εξηγηθεί η επιτάχυνση της διαστολής του Σύμπαντος. Ο «Ευκλείδης» αναμένεται να παράσχει επιπλέον δεδομένα στους αστρονόμους χαρτογραφώντας τα σχήματα, τις θέσεις και τις κινήσεις δύο δισ. γαλαξιών, επιτρέποντας μια ακριβέστερη ματιά στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.

Πηγή: naftemporiki.gr