Άγ. Ιωσήφ ΗσυχαστήςΆγιος Ιωσήφ Ησυχαστής αφιέρωμαΑφιερώματαΓενικά ΘέματαΓέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Εκκλησία της Ρουμανίας ενέγραψε στο Αγιολόγιο τον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή

5 Ιουλίου 2023

Η Εκκλησία της Ρουμανίας ενέγραψε στο Αγιολόγιο τον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή

Στην επίσημη αναγραφή του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή στο Αγιολόγιο της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας προέβη κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση στο Βουκουρέστι η Ιερά Σύνοδος. Επρόκειτο για μία απόφαση την οποία, όπως είχε γράψει το ope.gr, είχε προαναγγείλει ήδη από την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 5 Μαρτίου 2023, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Με την έγκριση της απόφασης από την Ιερά Σύνοδο η πρόθεση αυτή ολοκληρώθηκε και τυπικά με την Εκκλησία της Ρουμανίας να εντάσει στο Αγιολόγιο της το Όσιο Ιωσήφ, τον οποίο ευλαβούνται ιδιαίτερα οι Ρουμάνοι. Η οσιακή μορφή του Οσίου Ιωσήφ που αποτέλεσε την φύτρα για την πνευματική αναγέννηση του Αγίου Όρους τον περασμένο αιώνα, συνεχίζοντας την μακραίωνη ησυχαστική παράδοση, αναμένεται να αγιογραφηθεί και στον Καθεδρικό Ναό της Σωτηρίας του Έθνους κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλει η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου προς το Πατριαρχείο Ρουμανίας.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση του Πατριάρχη Ρουμανίας με τον Καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας συνήλθε χθες, Τρίτη 4 Ιουλίου, στην αίθουσα “Πατριάρχης Θεόκτιστος” της Πατριαρχικής Κατοικίας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. 

Μεταξύ των αποφάσεων της προέβη στην εκλογή δύο Βοηθών Επισκόπων καθώς και στην αναγραφή στο Αγιολόγιο της Αγίας Κασσιανής της Υμνογράφου, του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς και του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή. 

Αναλυτικότερα:

Η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία τον Αρχιμανδρίτη Παϊσιο Θεοδορέσκου σε Βοηθό Επίσκοπο της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου υπό τον τίτλο του Επισκόπου Σιναϊας. Ο εψηφισμένος Επίσκοπος διακονούσε μέχρι πρότινος στο παρεκκλήσιο του Εθνικού Καθεδρικού Ναού.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Πετρέ ως Βοηθό Επίσκοπο για τη Μητρόπολη Δυτικής Ευρώπης του Πατριαρχείου Ρουμανίας, υπό τον τίτλο του Επισκόπου Βρετάνης.

Διαβάστε επίσης: Εκλογή νέων Επισκόπων στο Πατριαρχείο Ρουμανίας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, αποφάσεις οι οποίες αφορούσαν την έγκριση για αναγραφή στο Αγιολόγιο νέων Αγίων. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε όπως στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας της Ρουμανίας αναγραφούν επίσημα:

Η Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος η μνήμη της οποίας τιμάται στις 7 Σεπτεμβρίου 

Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς η μνήμη του οποίου τιμάται στις 2 Ιουλίου 

Ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής η μνήμη του οποίου τιμάται στις 28 Αυγούστου 

Η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε επίσης την έκδοση ασματικής ακολουθίας και την αγιογράφηση εικόνων για τους Αγίους που ενέγραψε στο Αγιολόγιο της.

Η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την έκδοση ιερών ακολουθιών, την έγκριση του κειμένου του Πρωτοκόλλου Χρηματοδότησης μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και της Κρατικής Γραμματείας για τις λατρείες, καθώς και την έγκριση της πρότασης του σχεδίου κειμένου των τόμων για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του Συνοδικού Συναξάριου της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πριν την έναρξη των εργασιών προηγήθηκε η τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού. 

Ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Ο ανανεωτής της πατερικής παράδοσης στο Άγιον Όρος

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαρτίου του 2020 η Αγία Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακοίνωνε την Αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, μια απόφαση την οποία είχε προαναγγείλει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Άγιον Όρος το φθινόπωρο του 2019.

Τρία χρόνια μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η Εκκλησία της Ρουμανίας ενέταξε επίσημα τον Όσιο Ιωσήφ στο Αγιολόγιο της. Οι Ρουμάνοι ευλαβούνται ιδιαιτέρως τον Όσιο Ιωσήφ στη μορφή του οποίου αναφέρθηκε κατά τα πρόσφατα ταξίδια του στη Ρουμανία ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοαπιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Επίσης, δεκάδες προσκυνητές από τη Ρουμανία καταφτάνουν κάθε χρόνο στο Άγιον Όρος προκειμένου να προσκυνήσουν το ιερό λείψανό του το οποίο βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Η κυριότερη πνευματική παρακαταθήκη που αφήνει ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής μέσα στις μοναστικές μάνδρες, τις σκήτες, τα ασκητήρια των επομένων αιώνων, όχι μόνον του Περιβολιού της Παναγίας, αλλά και παγκοσμίως, είναι η επιστροφή της προσκολλήσεως του νου και της καρδίας μέσα στην αδιάκοπη εργασία της μονολογίστου ευχής: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».

Όπως είχε πει το 2020, στην πρώτη πανήγυρη για τον Όσιο, στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, ο Καθηγούμενος Γέροντας Εφραίμ ο Βατοπαιδινός: «ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής υπήρξε ο μεγάλος ανανεωτής της πατερικής παράδοσης στο Άγιον Όρος σε εποχές δύσκολες για την Αθωνική Πολιτεία, καθώς και συνεχιστής της ησυχαστικής και φιλοκαλικής παραδόσεως».

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ στο οποίο περιγράφονται οι ασκητικοί αγώνες του Οσίου στα ερημικότερα μέρη του Αγίου Όρους του Άθωνος. Η ταινία γίνεται μοναδική, γιατί όλη η ζωή του ασκητού δραματοποιείται με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια, από τον Χολυγουντιανό ηθοποιό Jonathan Jackson (βραβευμένο με 5 EMMY). Είναι η πρώτη φορά που ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει την κρυμμένη ασκητική ζωή των μοναχών του Αγίου Όρους.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το ντοκιμαντέρ: 

Φωτογραφίες: ziarullumina.ro, basilica.ro