Γενικά ΘέματαΕκπαίδευση

Πατριάρχης Ρουμανίας: Ποιμαντική μας προτεραιότητα η εκπαίδευση των νέων

7 Ιουλίου 2023

Πατριάρχης Ρουμανίας: Ποιμαντική μας προτεραιότητα η εκπαίδευση των νέων

Στα έργα και τα προγράμματα για την πνευματική διαμόρφωση της νέας γενιάς, μεταξύ άλλων και των Ρουμάνων του εξωτερικού, αξιοποιώντας τη συνεργασία μεταξύ Οικογένειας, Εκκλησίας και Σχολείου, αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Αφορμή για να παρουσιάσει τρίπτυχό αυτό ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας στάθηκαν τα εγκαίνια της Κατασκηνωτικής Περιόδου στη Σουλίνα της Τουλτσέα, οι οποίες διοργανώνονται από το τμήμα “Παντού για τους Ρουμάνους. Συνολικά λειτουργούν έξι τέτοιου είδους κατασκηνωτικά κέντρα στη Ρουμανική επικράτεια.

“Ο ρόλος αυτών των κατασκηνώσεων είναι να φέρουν κοντά στη χώρα μας νέους Ρουμάνους από περισσότερες από 24 χώρες, προκειμένου να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν τις πνευματικές και ταυτοτικές ρίζες των γονιών τους και τις δικές τους”, τόνισε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.

Ο ρόλος των κατασκηνώσεων

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία συμμετέχει στη διαπαιδαγώγηση των νέων, γιατί η αποστολή της Εκκλησίας είναι ακριβώς να κηρύξει το Ευαγγέλιο της φιλεύσπλαχνης αγάπης του Χριστού στον κόσμο και να ζει σύμφωνα με το Ευαγγέλιό Του.

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο οι κύριες προκλήσεις της σύγχρονης ρουμανικής κοινωνίας είναι η εγκατάλειψη του σχολείου, η κατάρρευση της οικογένειας, η φτώχεια, η ανεργία, η νεανική εγκληματικότητα και η βία, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα του μέλλοντος, καθώς και η φυγή των γονέων για εργασία στο εξωτερικό. “Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην επιδείνωση της κρίσης της εκπαίδευσης στο σχολείο και στην οικογένεια, τόσο για τους Ρουμάνους στη χώρα όσο και για όσους έχουν εγκατασταθεί προσωρινά ή μόνιμα σε άλλα μέρη του κόσμου”, αναφέρει.

Ποιμαντική προτεραιότητα η εκπαίδευση

Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσω των επισκοπών και των ενοριών της στη διασπορά, δίνει ιδιαίτερη έμφαση τόσο στη θρησκευτική εκπαίδευση των νέων στο πλαίσιο των κοινοτήτων από τις οποίες προέρχονται, όσο και στην εξεύρεση κατάλληλων λύσεων για τη βελτίωση των μέσων ενημέρωσης και κατάρτισης των νέων. “Γι’ αυτό η εκπαίδευση της ορθόδοξης χριστιανικής νεολαίας αποτελεί μια από τις ιεραποστολικές – ποιμαντικές προτεραιότητες”, τονίζει ο Μακαριώτατος.

“Εκφράζουμε την ελπίδα μας ότι, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα υπάρξουν επαρκείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη χώρα μας ώστε πολλοί από τους Ρουμάνους εκτός των συνόρων της χώρας να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, συμβάλλοντας έτσι, μέσω της ευεργετικής εμπειρίας που συσσωρεύτηκε στο εξωτερικό, στην πνευματική ευημερία και υλικό της Ρουμανίας”, καταλήγει στο μήνυμά του ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ. 

Φωτογραφίες – πληροφορίες: Basilica.ro