Γενικά Θέματα

Βοσνία: Καταγγελία για παράνομη κινηματογράφηση και βεβήλωση ιστορικού ναού

7 Ιουλίου 2023

Βοσνία: Καταγγελία για παράνομη κινηματογράφηση και βεβήλωση ιστορικού ναού

Διατεθειμένη να λάβει όλα τα νομικά μέτρα σε περίπτωση που προσβληθεί ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε χωρίς την απαραίτητη εξουσιοδότηση και άδεια στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Οσάνιτσι της Βοσνίας, είναι η εκκλησιαστική επιτροπή σύμφωνα με την Ιερά Επισκοπή Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης.

Ο ναός αυτός αποτελεί ένα σύμβολο για τους Ορθιοδόξους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα συγκρότημα το οποίο περιλαμβάνει εκτός από τον ναό, και κοιμητήριο. Η διαχείριση και λειτουργία του ναού έχει ανατεθεί σε εκκλησιαστική επιτροπή σύμφωνα με την Απόφαση της Επιτροπής για τη Διαφύλαξη των Εθνικών Μνημείων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως καταγγέλλει η επιτροπή, δεν πάρθηκε καμία άδεια για την κινηματογράφηση και εκτός αυτού εντοπίστηκαν και σημάδια βεβήλωσης καθώς χρησιμοποιήθηκαν χώροι λατρείας, όπως η Αγία Τράπεζα για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ.

“Σε περίπτωση χρήσης και προβολής του υλικού βίντεο που δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα, ζητώντας την παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών αρχών και των επιτροπών για τη διατήρηση των εθνικών μνημείων και πολιτιστικών φορέων, καθώς και αυτών που παρέχουν και υποστηρίζουν αυτό το έργο” αναφέρεται στην ανακοίνωση με τα μέλη της επιτροπής να καλούν τις αρχές να καταδικάσουν αυτήν την πράξη και να βοηθήσουν στην προστασία και διατήρηση του πολιτισμού της χώρας τους.