ΑφιερώματαΓενικά ΘέματαΕκκλησία

Μελβούρνη: Εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες στην Κύπρο το 1974

18 Ιουλίου 2023

Μελβούρνη: Εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες στην Κύπρο το 1974

Την Κυριακή, 16 Ιουλίου, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός ιερούργησε στον Αρχιεπισκοπικό Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, επ’ ευκαιρία της 49ης θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο Κύπρο, και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση.

Το μνημόσυνο τελέστηκε παρουσία της κ. Δόξας Κωμοδρόμου, επίσημης εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κ. Αντωνίου Σαμμούτη, Υπάτου Αρμοστή της Κύπρου στην Αυστραλία, του κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, Γενικού Προξένου της Ελλάδος στη Μελβούρνη, του κ. Αντωνίου Κυριάκου, Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα στη Μελβούρνη και τη Βικτώρια, των προέδρων και μελών λοιπών αδελφοτήτων και οργανισμών της Παροικίας και πλήθους κόσμου.

Στη συνέχεια, στο Αυστραλοελληνικό Μνημείο Πεσόντων (Australian Hellenic Memorial) πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τους επισήμους, οι οποίοι διακήρυξαν το άδικο και θλιβερό της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος της μεγαλονήσου εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Κυριακός, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Μακαρίου, δέχθηκε την επίσκεψη της κ. Κωμοδρόμου και του κ. Σαμμούτη, με τους οποίους είχε μια εποικοδομητική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.