Γενικά Θέματα

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους

24 Ιουλίου 2023

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Θάσος Σοφοκλέους, αγωνιστής της ΕΟΚΑ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 -59.

Όταν άρχισε ο αγώνας ήταν φοιτητής φυσικομαθηματικών και διέκοψε τις σπουδές του για να ανέβει αντάρτης στον Πενταδάκτυλο. Διαδέχθηκε τον Γρηγόρη Αυξεντίου ως τομεάρχης Πενταδακτύλου και έπειτα Κερύνειας. Συνελήφθη το 1956, υπέστη βασανιστήρια και του επεβλήθη ποινή ισόβιας φυλάκισης.

Συνέχισε τις σπουδές του μετά τον αγώνα και εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση. Ήταν νυμφευμένος με την Φροσούλα Καττάμη με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά .

Διετέλεσε βουλευτής Λευκωσίας και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στους συνδέσμους αγωνιστών. Έγραψε δύο βιβλία για την ΕΟΚΑ, ζωγράφιζε, έγραψε επίσης ποίηση και θεατρικά έργα.

Θλίψη για το θάνατο του Θάσου Σοφοκλέους εκφράζουν Χριστοδουλίδης και Κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Κυβέρνηση εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Θάσου Σοφοκλέους, Προέδρου του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ ’55-’59.

Σε ανακοίνωση της η Προεδρία αναφέρει πως «ο Θάσος Σοφοκλέους υπήρξε πρωτοστάτης στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ για την αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού, αλλά και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του αγώνα, και διακρινόταν πάντοτε από θάρρος, πατριωτισμό και ανιδιοτελή προσφορά προς την πατρίδα».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του εκλιπόντος.

Θλίψη για την απώλεια του Θάσου Σοφοκλέους εκφράζουν επίσης οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών, Κόμματα και Οργανώσεις.

 

(Πηγή: ΡΙΚ)