Αστρονομία & ΑστροφυσικήΛαογραφία & Μουσεία

Πανσέληνος Αυγούστου 2023: Πότε θα απολαύσουμε το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου

31 Ιουλίου 2023

Πανσέληνος Αυγούστου 2023: Πότε θα απολαύσουμε το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου

Ο φετινός Αύγουστος θα έχει δύο Πανσελήνους, με την πρώτη να ονομάζεται και «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου».

AP | Michael Varaklas

Όχι μία, αλλά δύο Πανσελήνους επιφυλάσσει ο φετινός Αύγουστος με την πρώτη, που ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», να γίνεται την Τρίτη 1η Αυγούστου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου και το όνομά του, το έχει λάβει από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που την συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Σημειώνεται ότι όπως έχει δηλώσει ο Διονύσης Σιμόπουλος, το καλοκαίρι ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα, η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.

Ακολουθεί πάντως τον ίδιο μήνα και η «Μπλε Πανσέληνος», την οποία θα θαυμάσουμε στις 31 Αυγούστου και αυτό καθώς για την συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης, χρειάζονται 29 ημέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.

Ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο τη νύχτα της αυγουστιάτικης Πανσελήνου που φέτος θα ανατείλει δύο φορές: την πρώτη και την τελευταία νύχτα του Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις δύο νύχτες της Πανσελήνου, Τρίτη 1η και Πέμπτη 31 του μηνός, αλλά και στις 30 Ιουλίου και 30 Αυγούστου, σε 50 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα. Περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, βραδιές ​αστροπαρατήρησης, βραδιές όπερας κ.ά. Άλλοι 50 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία, θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο (20.00-24.00).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.