Γενικά Θέματα

“Υμνολογούμεν σε Σταυρέ”: Η αναβίωση της βυζαντινής μας παράδοσης και η λιτάνευση του συμβόλου ευλογίας των Χριστιανών

1 Αυγούστου 2023

“Υμνολογούμεν σε Σταυρέ”: Η αναβίωση της βυζαντινής μας παράδοσης και η λιτάνευση του συμβόλου ευλογίας των Χριστιανών

Ο μήνας Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας τον οποίο η Εκκλησία μας αφιερώνει στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Οι Ιερές Παρακλήσεις που τελούνται από σήμερα προς τιμήν της, η Κοίμησή Της στις 15 Αυγούστου, η Μετάστασή Της στους Ουρανούς στις 23 Αυγούστου, η Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου, είναι ενδεικτικές ημερομηνίες που αποδεικνύουν γιατί η παράδοσή μας και ο λαός μας χαρακτηρίζουν τον μήνα τον οποίο εισήλθαμε σήμερα ως μήνα της Παναγίας. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Ωστόσο, η πρώτη ημέρα του Αυγούστου είναι συνδεδεμένη με τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας. Ο Σταυρός αναδεικνύεται σύμβολο ευλογίας και μέτρο της αγάπης και της συγχώρεσης για τους χριστιανούς. Από σήμερα εισερχόμαστε στην περίοδο της Νηστείας του Δεκαπενταυγούστου. Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού δηλαδή την έξοδο του Τιμίου Σταυρού από το παλάτι στη Πόλη και τη λιτάνευσή του στις συνοικίες της Κωνσταντινουπόλεως προς ευλογία των πιστών. Η εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού καθιερώθηκε να τελείται στις εκκλησίες, λόγω της σωτηρίας των Βυζαντινών από την επιδρομή των Σαρακηνών, με τη δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, επί αυτοκρατορίας του Μανουήλ Κομνηνού.

Η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού του Μ. Κωνσταντίνου στην Αλεξανδρούπολη

Η βυζαντινή αυτή παράδοση αναβίωσε χθες στην πόλη της Αλεξανδρούπολης καθώς κατόπιν ευλογίας του οικείου Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, η πρωτεύουσα του Έβρου υποδέχθηκε πιστό αντίγραφο του Τιμίου Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου τον οποίο κόμισε ο Καθηγούμενος αυτής, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Μετά την υποδοχή του ιερού κειμηλίου εκ του Αγίου Όρους τελέστηκε σύντομος Πανηγυρικός Εσπερινός, στο τέλος του οποίου κλήρος και λαός ψάλλοντας το “Σώσον Κύριε τον όσον σου” και ” Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν“, ξεκίνησαν την Ιερά πομπή σε όλη τη πόλη παρουσία των αρχόντων, των εκπροσώπων του στρατού, και πλήθους κόσμου.  Ο Τίμιος Σταυρός λιτανεύτηκε στους δρόμους της πόλης από ενορία σε ενορία μέχρι τα μεσάνυχτα. Η Ιερά πομπή κατέληξε στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου μετά από τρεις ώρες περίπου, όπου και τελέστηκε ιερά αγρυπνία από τον Γέροντα Εφραίμ στην οποία συμμετείχαν οι πιστοί οι οποίοι με υπομονή και ακλόνητη πίστη συμμετέχουν στους εορτασμούς της Προόδου του Τιμίου Σταυρού.

Το ευφρόσυνο κλίμα και την χαρά των πιστών για τη μεγάλη ευλογία μετέφερε με φωτορεπορτάζ ο απεσταλμένος του ope.gr, Ραφαήλ Γεωργιάδης:

Δείτε αναλυτικά:

Φωτορεπορτάζ ope.gr: Η Αλεξανδρούπολη υποδέχτηκε αντίγραφο του Σταυρού του Μ. Κωνσταντίνου από την Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου – Νυχτερινή Λιτάνευση

Λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στη Βέροια

Λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού είχαμε και στην πόλη της Βέροιας στην οποία ξεκίνησαν χθες οι λατρευτικές εκδηλώσεις της θερινής πανηγύρεως του Ιερού Ναού του Οσίου Αντωνίου του Νέου, πολιούχου της πόλεως.

Πριν από την έναρξη του Πανηγυρικού Εσπερινού, το απόγευμα της Δευτέρας 31 Ιουλίου 2023,  κλήρος και λαός υποδέχθηκαν τον Τίμιο Σταυρό, ο οποίος εκομίσθη και φέτος από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά Βερμίου με αφορμή την εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού.

Τον Τίμιο Σταυρό εκόμισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Καθηγούμενος του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας.

Στον Μέγα Πολυαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Ακολούθησε λιτανεία των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αντωνίου του Βεροιέως και του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους της πόλεως με τη συμμετοχή των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους ευσεβών πιστών.

Διαβάστε επίσης: Ο Τίμιος Σταυρός από την Παναγία Σουμελά στη Βέροια – Πάνδημη Ι. Λιτανεία για την πανήγυρη του Οσίου Αντωνίου