Οικολογία & Κλιματική Κρίση, Αρχιτεκτονική & Περιβάλλον (χλωρίδα-πανίδα)

Η συμβολή των εναέριων μέσων στην κατάσβεση των πυρκαγιών

5 Αυγούστου 2023

Η συμβολή των εναέριων μέσων στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Στην καταστολή των δασικών ή  μικτών πυρκαγιών ( σαρωτικές με εξέλιξη σε οικιστικό ιστό) , συμμετέχουν εκτός του προσωπικού εδάφους με τον ανάλογο εξοπλισμό τους, ειδικά υδροφόρα οχήματα, μηχανήματα έργου και εναέρια μέσα –  αεροσκάφη και  ελικόπτερα .
Τα εναέρια μέσα  έχουν πολλαπλό ρόλο!
Την άμεση προσβολή της πυρκαγιάς με νερό ή όπου κριθεί αναγκαίο, την διαβροχή της περιοχής όπου δεν έχει πλησιάσει η πυρκαγιά  με επιβραδυντικό υγρό, την συνδρομή στο προσωπικού  εδάφους δημιουργώντας  διόδους διαφυγής, σε περίπτωση εγκλωβισμού στην φωτιά και την μεταφορά – άφεση  ”  ικανής ποσότητας ύδατος ” σε δύσκολα προσβάσιμα από εδάφους σημεία, όπως χαράδρες , φαράγγια ή κορυφές.
Σε κάποιες χώρες, τα ελικόπτερα μεταφέρουν με συρματόσχοινο ” φλόγιστρο”,  για  εφαρμογή αντιπύρ (  backfire ).
Όλα τα εναέρια μέσα, έχουν επιχειρησιακούς περιορισμούς κατά την εξέλιξη ενός συμβάντος.

Τα μετεωρολογικά δεδομένα ορισμένες φορές,  επηρεάζουν περισσότερο τα αεροσκάφη κατά
την υδροληψία τους από την  θάλασσα ή τις λίμνες.
Τα ελικόπτερα και ειδικότερα αυτά που φέρουν ενσωματωμένη εξωτερική δεξαμενή ή  εσωτερική, έχουν περισσότερες δυνατότητες στην καταστολή της πυρκαγιάς,  καθώς η χρήση γλυκού νερού είναι ” φιλικότερη ” στο περιβάλλον, τις εγκαταστάσεις και στο προσωπικό εδάφους.
Το γλυκό νερό, δεν περιέχει άλατα και είναι αποτελεσματικότερο στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, και δεν παρατηρείται,  το  φαινόμενο  ” να φουντώνει  η φωτιά ” μετά την άφεση νερού .
Η υδροληψία των ελικοπτέρων με γλυκό νερό, πραγματοποιείται από δεξαμενές ανοικτού τύπου σταθερές ή  μεταφερόμενες ( Η.Π.Α .), πισίνες, ποτάμια και λίμνες.
Η άφιξη των ” εναέριων ” στο πεδίο της πυρκαγιάς, ανακουφίζει το προσωπικό εδάφους!
Στις φετινές ( 2023 ) δασικές πυρκαγιές, εκτός από την βοήθεια του Θεού,  πυροσβέστες και ειδικευμένοι εθελοντές βρήκαν έξοδο διαφυγής, όταν ελικόπτερο του ” άνοιξε δρόμο ” μέσα από την φωτιά.
Εθελοντής του Σ.Π.Α.Π. , έχω ” βιώσει την βοήθεια ελικοπτέρου “,  όταν την Κυριακή 23 Αυγούστου 2009 ως υπεύθυνος πλήρωσης δεξαμενών υδροληψίας ελικοπτέρων, πλησίον της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης , με έκλεισε η πυρκαγιά, καθώς η φωτιά έφτασε δίπλα από τις  2 ( δύο) πλαστικές δεξαμενές.
Μεταβίβασα την κατάσταση στο ” Συντονιστικό ” του Π.Σ.  …και μετα από λίγο,  ένα ελικόπτερο Erickson S- 64, έφτασε στο σημείο και έκανε διαβροχή !

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος  Θεοδ. Κουτσοχρήστος

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA