Αστρονομία & ΑστροφυσικήΠολυμέσα - Multimedia

Ετοιμαστείτε για την πιο εντυπωσιακή βροχή μετεωριτών της χρονιάς

12 Αυγούστου 2023

Ετοιμαστείτε για την πιο εντυπωσιακή βροχή μετεωριτών της χρονιάς

Ο πλανήτης μας αυτήν την περίοδο περνά μέσα από την τεράστια ουρά του κομήτη 109/Swift-Tuttle, με αποτέλεσμα ο ουρανός μας να γεμίσει με μία βροχή μετεωριτών, τις Περσείδες. Πρόκειται για την εντυπωσιακότερη βροχή διαττόντων μέσα στη χρονιά, η οποία διαρκεί σχεδόν όλο το καλοκαίρι αλλά θα κορυφωθεί τα ξημερώματα της Κυριακής, 13 Αυγούστου.

Οι συνθήκες δε θα μπορούσαν να είναι πιο τέλειες. Η Σελήνη είναι φωτισμένη κατά μόνο 8% και δε θα εμποδίζει τη θέαση. Το θέαμα θα είναι ορατό σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Αν απομακρυνθείτε από πόλεις και έντονες πηγές φωτισμού, θα μπορείτε να δείτε περίπου ένα μετεωρίτη ανά λεπτό! Απλά στρέψτε την προσοχή σας στον αστερισμό του Περσεύς. Δε χρειάζεται να διαθέτετε ειδικό εξοπλισμό, απλά αφήστε τα μάτια σας να συνηθίσουν το σκοτάδι για περίπου 30 λεπτά.

Χρειάζεται μόλις μία στιγμή αφού τα μετεωρειδή συγκρουστούν με τα μόρια του αέρα της ατμόσφαιρας για να εμφανιστεί το φως, το οποίο βλέπετε ως μία φωτεινή γραμμή στον ουρανό. Η ιδανική ώρα είναι πριν την ανατολή του ήλιου στις 13 του μηνός, κοιτώντας ανατολικά ή βορειοανατολικά.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε τη βροχή στην περιοχή σας, μπορείτε να συντονιστείτε στο παρακάτω κανάλι, το οποίο σε συνεργασία με τη NASA θα μεταδώσει ζωντανά τη βροχή των Περσείδων.

https://www.youtube.com/live/sD4tGzqUpLc?feature=share

Πηγή: unboxholics.com