Γενικά ΘέματαΘαυμαστές διηγήσεις

Άγιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, Καλεί άγνωστο με το όνομά του, «βλέπει» ότι θέλει να γίνει μοναχός και του κάνει τα έξοδα…

16 Οκτωβρίου 2023

Άγιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, Καλεί άγνωστο με το όνομά του, «βλέπει» ότι θέλει να γίνει μοναχός και του κάνει τα έξοδα…

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Γράφει ο μακαριστός Μοναχός Μωυσής: Όταν κάποτε βρισκόταν ο Γέροντας [ο άγιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης] στον Πειραιά -γράφει μοναχός καθώς του το διηγήθηκε ο Γρηγοριάτης μοναχός Σάββας- συνέβη το εξής:

«…Εις Πειραιά κατηυθύνθη εις τον πλησιέστερον ναόν διά να ανάψη ένα κερί. Εκεί ήτο ο πνευματικός π. Ιερώνυμος. Όταν μπήκε τον είδε από το βάθος της εκκλησίας ο π. Ιερώνυμος και τον φώναξε· Παναγιώτη, έλα εδώ παιδί μου. Δεν τον εγνώριζε καθόλου πριν ο πνευματικός.

Τρέχει το παιδί, του ασπάζεται το χέρι και εκείνος του λέγει· εσύ παιδί μου, θα γίνης καλόγηρος και θα πας στην Μονή του Οσίου Γρηγορίου εις το Άγιον Όρος.

Και το παιδί· δεν έχω κανένα, ποιος θα με στείλη, ποιος ποιος θα μου δώση τόσα χρήματα για ένα τόσο μεγάλο ταξείδι;

Και ο πνευματικός· ετοιμάσου, αύριο θα αναχώρησης με το πλοίο, εγώ θα σε βοηθήσω και θα πληρώσω και τα ναύλα σου.

Το παιδί χάρηκε πολύ, συγκινήθηκε, έκλαυσε, ευχαρίστησε την Παναγία και με την ευχή του άγιου Γέροντος Ιερωνύμου, ήλθε εις την μονήν αυτήν, όπου μεθ’ απλότητος, εργατικότητος και αδειαλείπτου νοεράς προσευχής εκοιμήθη εν Κυρίω το 1977…».

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μοναχού Μωυσή, «Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, ο «Γέρων της Αναλήψεως», έκδοση Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.

pemptousia.gr