Γενικά Θέματα

Βρετανικό Μουσείο: Η κλοπή των θησαυρών στη Βουλή των Κοινοτήτων

17 Οκτωβρίου 2023

Βρετανικό Μουσείο: Η κλοπή των θησαυρών στη Βουλή των Κοινοτήτων

Βρετανικό Μουσείο (πηγή φώτο: AP Photo / Sang Tan)

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και ο μεταβατικός διευθυντής, σερ Μαρκ Τζόουνς, έχουν κληθεί να δώσουν το «παρών»

Στη διακομματική Επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων, θα συζητηθεί το θέμα της κλοπής θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο.

Οπως ανακοίνωσε η επιτροπή, η συζήτηση «θα επικεντρωθεί στη φήμη και τις οικονομικές επιπτώσεις για το μουσείο και την ευρύτερη εθνική συλλογή», μετά την κλοπή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος στο συμβούλιο των διαχειριστών του μουσείου, και ο σερ Μαρκ Τζόουνς, μεταβατικός διευθυντής του ινστιτούτου, έχουν κληθεί να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το τι σημαίνει η κλοπή για το ίδρυμα.

Είναι πιθανό οι βουλευτές να θέσουν ερωτήματα σχετικά με τις δράσεις για την ανάκτηση των αντικειμένων, εάν υπήρξε βλάβη στη φήμη του μουσείου και πώς μπορεί να έχουν επηρεασθεί οι μελλοντικές σχέσεις με άλλα ιδρύματα.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διευθυντών Μουσείων και διευθύντρια των μουσείων και γκαλερί τέχνης Tate, Μαρία Μπάλσοου, καθώς και ο λόρδος Πάρκινσον, υφυπουργός Τεχνών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, φαίνεται πως περιλαμβάνονται στη λίστα αυτών που έχουν κληθεί να καταθέσουν.

 

Πηγή: Η Καθημερινή