Κοινωνιολογικά (κοινωνική πρόνοια & οικογενειακά θέματα)

Μητέρα παιδιού με αυτισμό: «Αν μας δείτε σε καφετέρια πλησιάστε μας, μην κοιτάζετε περίεργα»

26 Οκτωβρίου 2023

Μητέρα παιδιού με αυτισμό: «Αν μας δείτε σε καφετέρια πλησιάστε μας, μην κοιτάζετε περίεργα»

«Τα απλά στη δική σας καθημερινότητα, όπως το να δεις τηλεόραση ή να ακούσεις μουσική, είναι σύνθετα στη δική μας, καθώς πρέπει να προσέχουμε το κάθε τι στο σπίτι όταν υπάρχει παιδί με αυτισμό», περιγράφει στο philenews podcast η Τασούλα Γεωργιάδου, μητέρα 38χρονου με αυτισμό.

Καλεί αυτούς που χαράσσουν την Εθνική Στρατηγική να ζήσουν ένα 24ωρο με αυτιστικό παιδί και εξηγεί πως όλοι οι υπόλοιποι σε ένα σπίτι πρέπει να προσαρμόσουν τη ζωή τους στις ανάγκες ενός παιδιού με αυτισμό, ώστε να είναι ήρεμη η καθημερινότητα του.

Αναφέρεται στο κρατικό επίδομα που λαμβάνουν, εξηγώντας ότι, «αυτό δεν είναι αρκετό, όταν το κράτος δεν προσφέρει δομές για τις θεραπείες τους, αλλά και εκπαίδευση, γι αυτό και οι γονείς των παιδιών με αυτισμό, αναγκάζονται να ζητούν αύξηση των επιδομάτων για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν».

Η κυρία Τασούλα Γεωργιάδου, ιδρύτρια το 1990 του Παγκύπριου Συνδέσμου για άτομα με αυτισμό, διατυπώνει και αισιοδοξία. «Όταν το δικό μου παιδί ήταν δύο χρονών, ψάχναμε να μάθουμε τι είναι ο αυτισμός. Τώρα έχουν προχωρήσει τα πράγματα, οι ρυθμοί είναι μεν αργοί, αλλά η Δια Βίου Μάθηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αυτισμό και ταυτόχρονα την καθημερινότητα της υπόλοιπης οικογένειας».

Καλεί τέλος όλους, όταν βλέπουν μια μάνα που έχει παιδί με αυτισμό, να μην κοιτάζουν περίεργα, αλλά να την πλησιάζουν και να ενημερώνονται γι αυτό. Μόνο έτσι τονίζει, θα αλλάξουμε νοοτροπία σε ό,τι αφορά στον κοινωνικό αποκλεισμό αυτών των ατόμων.

philenews.com