ΑφιερώματαΓενικά ΘέματαΣαν σήμερα για να μην ξεχνιόμαστε... (ιστορικά γεγονότα & Παγκόσμιες ημέρες)

Σαν σήμερα το 1931: Η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά από την Τραπεζούντα φτάνει στην Ελλάδα

9 Νοεμβρίου 2023

Σαν σήμερα το 1931: Η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά από την Τραπεζούντα φτάνει στην Ελλάδα

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Νοεμβρίου 1931 όταν η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς Σουμελά έφτανε στην Ελλάδα, από τα ιερά χώματα της Τραπεζούντας του Πόντου.

Με αφορμή τη συμφωνία του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ισμέτ Ινονού, ο Ιερομόναχος Αμβρόσιος Σουμελιώτης αναλαμβάνει αυτή τη σημαίνουσα αποστολή, να μεταφέρει δηλαδή με ασφάλεια την εικόνα στην Ελλάδα. Ήταν εκείνος ο οποίος πέτυχε εν τέλει έναν ιστορικό άθλο, να σκάψει τη γη της Τραπεζούντας για να «επιστρέψουν» στην πατρίδα τα ιερά κειμήλια της Ορθοδοξίας.

Ο ξεριζωμός και η προσπάθεια των πιστών να διασώσουν τα κειμήλια της Ορθοδοξίας

Την εποχή που ξεκίνησε ο ξεριζωμός των Ποντίων, οι πιστοί αλλά και οι ιερείς της περιοχής προσπάθησαν να σώσου τα ιερά κειμήλια των ορθόδοξης πίστης μας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η εικόνα της Παναγιάς Σουμελά μαζί με άλλα κειμήλια θάφτηκαν στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Για περίπου μία δεκαετία η εικόνα παρέμενε θαμμένη στα χώματα της Τραπεζούντας. Οι διπλωματικές ενέργειες του Ελευθερίου Βενιζέλου είχαν σαν αποτέλεσμα η εικόνα να μεταφερθεί μέσα σε κλίμα κατάνυξης και με τιμές στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο ope.gr