Συναξαριακές Μορφές

Ο άγιος πρίγκηπας Μιχαήλ Γκομπρόν και οι συν αυτώ άγιοι μάρτυρες

17 Νοεμβρίου 2023

Ο άγιος πρίγκηπας Μιχαήλ Γκομπρόν και οι συν αυτώ άγιοι μάρτυρες

Το 914 τα αραβικά στρατεύματα, αφού ερήμωσαν την Αρμενία, εισέβαλαν στη νότια Γεωργία και πολιόρκησαν το οχυρό Κβέλι που το υπερασπιζόταν μια μικρή ομάδα στρατιωτών υπό την αρχηγία του πρίγκιπα Μιχαήλ, του επονομαζομένου επίσης Γκομπρόν. Μετά από μακρά πολιορκία, οι Άραβες κατάφεραν να πάρουν το οχυρό με επίθεση και αιχμαλώτισαν όσους είχαν επιζήσει για να τους οδηγήσουν στον αρχηγό τους, εμίρη Αμπούλ-Κασίμ.

Ο τελευταίος τους ζήτησε να απαρνηθούν την πίστη τους για να σώσουν τη ζωή τους. Εκατόν τριάντα τέσσερις άνδρες απάντησαν αρνητικά. Καθώς ο Μιχαήλ είχε μάταια προσπαθήσει να γλυτώσει τους συντρόφους του, ο εμίρης διέταξε να εκτελεσθεί πρώτος αυτός. Στην αρχή τον χτύπησαν με ελαφρές σπαθιές ελπίζοντας πως θα ενδώσει· ο άγιος όμως βούτηξε το δάχτυλό του στο ίδιο του το αίμα και έγραψε με υπερηφάνεια το σημάδι του νικηφόρου Σταυρού. Οι Άραβες, έξω φρενών, τον αποκεφάλισαν τότε μαζί με όλους τους συντρόφους του και πέταξαν τα σώματά τους σε τρεις κοινούς λάκκους.

 

Πηγή: “Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας”, υπό ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου, εκδ. Ίνδικτος (τόμος τρίτος – Νοέμβριος, σελ. 197).