Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & ΠολιτισμόςΗμερολόγιο Εκδηλώσεων

Παρουσίαση βιβλίου – «20ος αιώνας. Μια ιστορία που δεν έχει τελειώσει ακόμη»

17 Νοεμβρίου 2023

Παρουσίαση βιβλίου – «20ος αιώνας. Μια ιστορία που δεν έχει τελειώσει ακόμη»

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στις 7:00 μ. μ οι εκδόσεις Πρώτη ύλη και το Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης παρουσιάζουν το βιβλίο του Θάνου Βερέμη «20ος αιώνας. Μια ιστορία που δεν έχει τελειώσει ακόμη» στο κατάστημα της Κηφισιάς, Λεωφ. Κηφισίας 310.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν [με αλφαβητική σειρά] οι :

  • Μαρία Ευθυμίου, Ιστορικός, Oμοτ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
  • Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Ιστορικός, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Καθώς και ο συγγραφέας Θάνος Βερέμης, Ομοτ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

Συντονίζει η Μαρία Κοκκίνου

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

  • Η Μαρία Ευθυμίου είναι ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την τελευταία δεκαετία προσέφερε δωρεάν σε δεκάδες ακροατές, σε καθημερινή βάση, σε όλη την Ελλάδα, εσπερινά μαθήματα Παγκόσμιας και Ελληνικής ιστορίας. Έχει συγγράψει έξι βιβλία Ιστορίας και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 85 άρθρα σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας. Το έτος 2013 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου –Στ. Πνευματικού».
  • Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου είναι καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο υπηρετεί από το 2000. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Ιστορία Διεθνών Σχέσεων (1870-1991), προσλήψεις στη μεταπολεμική διεθνή ιστορία, ελληνική πολιτική ιστορία, Κυπριακό ζήτημα (1878-2004). Διευθύνει τη σειρά «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία (2004-σήμερα, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, 2013-2016), του ελληνοτουρκικού φόρουμ (από το 2003), πρόεδρος της Επιτροπής μαρτυρικών πόλεων του Υπουργείου Εσωτερικών (2012-σήμερα) και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (από το 2008).
  • Ο Θάνος Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ. To 1978 ήταν Research Associate Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Ηarvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 ήταν καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και κατόπιν, ως το 2000, Πρόεδρος του ίδιου ιδρύματος. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Low and Diplomacy. Την περίοδο 2004-2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Έχουν εκδοθεί πάνω 30 τίτλοι έργων του (βιβλία) και πολλαπλάσιος αριθμός άρθρων στα ελληνικά και τα αγγλικά.