Γέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΙερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

«Τα Πρωτόγραφα των Τριών Διδασκάλων»-Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο

17 Νοεμβρίου 2023

«Τα Πρωτόγραφα των Τριών Διδασκάλων»-Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο

Η Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, «υπείκουσα εις την εδραίαν μουσικήν παράδοσιν» που πηγάζει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο πλαίσιο της νέας της εκδοτικής σειράς με τίτλο ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ Γρηγορίου Πρωτοψάλτου, Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος και Χρυσάνθου του εκ Μαδύτων, διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης των τριών πρώτων τόμων και Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας το απόγευμα της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου 2023.

Τα ΠΡΩΤΟΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ αποτελούν μια σειρά μνημειώδη, μεγάλη σε αξία και όγκο, που θα αναδείξει και θα προβάλει την πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά στην ψαλτική τέχνη. Έργο εθνικό, το οποίο αποτελεί επιστημονικό γεγονός ανεπανάληπτης σημασίας, πηγή στην οποία στηρίχτηκε η ψαλτική από τις αρχές του 19ου αι. έως σήμερα.

Η Ιερά Μονή, ξεκινά το εγχείρημα αυτό με την παρουσίαση των τριών πρώτων τόμων της σειράς: Δύο τόμους από το ΑΚΟΛΟΥΘΑΡΙΟΝ του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, έργο πρωτοπόρο μέχρι σήμερα -γράφτηκε το 1826- με μελοποιημένες ολόκληρες τις ακολουθίες των μεγάλων εορτών (προσόμοια, απολυτίκια, δοξαστικά, κανόνες, καθίσματα, κοντάκια, εξαποστειλάρια). Ο τρίτος τόμος περιλαμβάνει τον ΕΣΠΕΡΙΝΟ από την αυτόγραφη ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου.

Διαβάστε περισσότερα στην pemptousia.gr