Γενικά Θέματα

Διπλωματική αντιπαράθεση για την απρέπεια Σούνακ

29 Νοεμβρίου 2023

Διπλωματική αντιπαράθεση για την απρέπεια Σούνακ

Σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και του Λονδίνου προκάλεσε η ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για διπλωματική απρέπεια κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το Λονδίνο υποστηρίζει ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, στη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών. «Κάτι τέτοιο ούτε ισχύει, ούτε θα μπορούσε να ισχύει», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.

«Αξιολύπητη» χαρακτηρίζει, εν τω μεταξύ, τη στάση του Ρίσι Σούνακ ο ηγέτης των Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, ενώ σε ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου τονίζεται ότι θα συνεχιστούν κανονικά οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είπε πως «η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».

«Σαφώς υπάρχουν εσωτερικοί λόγοι και το 2024 είναι έτος εκλογών και ο Σούνακ είναι αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις… αλλά η συζήτηση με το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζεται» τόνισε την Τρίτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Διαβάστε περισσότερα στο ope.gr