Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΕκκλησία

Μηνύματα επανένωσης και ελευθερίας από τον σκλαβωμένο Άγιο Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο – Εκατοντάδες προσκυνητές στο μοναστήρι στα Κατεχόμενα

1 Δεκεμβρίου 2023

Μηνύματα επανένωσης και ελευθερίας από τον σκλαβωμένο Άγιο Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο – Εκατοντάδες προσκυνητές στο μοναστήρι στα Κατεχόμενα

Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο έσφυζε από ζωντάνια και ζωή πριν την κατοχή από τους Τούρκους, ανήμερα της εορτής του Πρωτοκλήτου. Φέτος, για 49η χρονιά, ακόμα ένα ιερό του Γένους στη μαρτυρική Μεγαλόνησο εόρτασε σκλαβωμένο με την ελπίδα ότι και πάλι θα αναπνεύσει ελεύθερο. Μια ελπίδα που την μετέφεραν εκατοντάδες προσκυνητές που βρέθηκαν χθες εκεί για να τιμήσουν τον Άγιο Ανδρέα, καθώς τελέστηκε Θεία Λειτουργία, παρουσία την συζύγου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φιλίππα Καρσερά – Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα, η προσέλευση των πιστών ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χρονιές, με χιλιάδες κόσμου από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου να σπεύδουν για Θεία Λειτουργία του Αποστόλου Ανδρέα. Χαρακτηριστική φιγούρα, για ακόμη μία χρονιά, ο Παπαζαχαρίας, ο ιερέας που από την πρώτη στιγμή της εισβολής δεν έφυγε λεπτό και κράτησε την εκκλησία και την περιοχή ζωντανή.

Για την περιοχή της Καρπασίας η εορτή του Αποστόλου Ανδρέα ήταν μία μέρα που γέμιζε το χωριό από πιστούς από όλη την Κύπρο. Οι εικόνες σήμερα είναι διαφορετικές σε σχέση με τις εικόνες πριν την εισβολή, με προσκυνητές να εύχονται σύντομα να γίνει η επανένωση της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα στο ope.gr