Γενικά ΘέματαΓέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΗμερολόγιο ΕκδηλώσεωνΙερά Μεγίστη Μονή ΒατοπαιδίουΠροσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Στον Βόλο ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου – Στις 14 Δεκεμβρίου στον Μητροπολιτικό Ναό

12 Δεκεμβρίου 2023

Στον Βόλο ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου – Στις 14 Δεκεμβρίου στον Μητροπολιτικό Ναό

Η Τοπική Εκκλησία του Βόλου ετοιμάζεται να βιώσει μία ακόμα Αγιοπνευματική εμπειρία και να καταγράψει ένα ακόμα σπουδαίο γεγονός στην σύγχρονη ιστορία της, λίγο πριν ανοίξει ο κύκλος των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου. Πρόκειται για την ευλογητή έλευση του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος κατασκευάστηκε με διαταγή του πρώτου Αυτοκράτορος του Γένους, μετά από Θεϊκή οπτασία, όταν, στις 28 Οκτωβρίου 312μ.Χ. αξιώθηκε να δει στον ουρανό, δι΄ αστέρων σχηματιζόμενο, το σχήμα του Σταυρού, με την προτροπή «Εν τούτω νίκα», προ της νικηφόρου μάχης του κατά του Μαξεντίου. Έκτοτε, ο Σταυρός αυτός έγινε το λάβαρο του Βυζαντινού Στρατού και ιερό σύμβολο του Γένους.

Κατά την παράδοση, διασώζεται στον Αγιώνυνον Όρος και ίσταται, από αιώνων πολλών, στην κορυφή της Αγίας Τραπέζης του Καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Αντίγραφο του ιστορικού αυτού ιερού συμβόλου, το οποίο στο κέντρο του φέρει τεμάχιο Τιμίου Ξύλου του Σταυρού του Κυρίου μας και παραπέμπει ευθέως στις απαρχές του Γένους, θα κομίσει, θα δωρίσει στην Τοπική Εκκλησία και θα ενθρονίσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου ο Καθηγούμενος της Μονής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Βατοπαιδινός, το εσπέρας της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2023.

Διαβάστε περισσότερα στο ope.gr