Γενικά ΘέματαΓέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΕκκλησίαΙερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Στον Βόλο σήμερα ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

14 Δεκεμβρίου 2023

Στον Βόλο σήμερα ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

Σήμερα, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στις 5:30 μ.μ., αναμένεται στον Βόλο το αντίγραφο του Σταυρού του πρώτου Αυτοκράτορος του Γένους και μετέπειτα Αγίου και Ισαποστόλου Κωνσταντίνου του Μεγάλου, που με διαταγή του φιλοτεχνήθηκε, μετά από Θεϊκή οπτασία, όταν, στις 28 Οκτωβρίου 312μ.Χ., όταν αξιώθηκε να δει στον ουρανό, δι΄ αστέρων σχηματιζόμενο, το σχήμα του Σταυρού, με την προτροπή «Εν τούτω νίκα», προ της νικηφόρου μάχης του κατά του Μαξεντίου.

Αντίγραφο του ιστορικού αυτού ιερού κειμηλίου, το οποίο στο κέντρο του φέρει τεμάχιο Τιμίου Ξύλου του Σταυρού του Κυρίου μας και παραπέμπει ευθέως στις απαρχές του Γένους, θα κομίσει, θα δωρίσει στην Τοπική Εκκλησία και θα ενθρονίσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου ο Καθηγούμενος της Μονής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Βατοπαιδινός. Ο Γέροντας Εφραίμ ανταποκρίθηκε σε παλαιό αίτημα του Ναού, το οποίο επικαιροποιήθηκε επ’ εσχάτων και έτυχε της πατρικής ευλογίας του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος δι’ επισήμου εγγράφου αιτήθηκε την έλευση του Σταυρού. Το ιερότατο σέβασμα θα παραμείνει εσαεί στον Μητροπολιτικό Ναό, ώστε να τιμάται και προσκυνείται υπό του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η υποδοχή του ιερού κειμηλίου θα πραγματοποιηθεί κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

5.30μ.μ. Επίσημη Υποδοχή Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου στην διασταύρωση των οδών Δημητριάδος και Αγίου Νικολάου (έμπροσθεν του καταστήματος των ΕΛΤΑ), υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των Αρχών και του λαού και λιτάνευση αυτού.

Ενθρόνιση του Σταυρού στο κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και τέλεση του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού.

8.30μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.

ope.gr