Γενικά Θέματα

Να ηχήσει στην Αγία Γη το “επί γης ειρήνη” – Η Βηθλεέμ προετοιμάζεται για την εορτή των Χριστουγέννων με αίτημα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

4 Ιανουαρίου 2024

Να ηχήσει στην Αγία Γη το “επί γης ειρήνη” – Η Βηθλεέμ προετοιμάζεται για την εορτή των Χριστουγέννων με αίτημα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Σε κάθε μεγάλη Δεσποτική και Θεομητορική εορτή η σκέψη των Χριστιανών ανατρέχει στην Αγία Γη, εκεί όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα της επίγειας ζωής του Χριστού, όπως αυτά μαρτυρούνται από τους Ευαγγελιστές. Η περίοδος του Αγίου Δωδεκαημέρου, η οποία τιμάται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο, ξεκινά, με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων τη Βηθλεέμ και τον Ιορδάνη ποταμό, τους τόπους που γεννήθηκε και βαπτίστηκε ο Κύριος. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Δυστυχώς, το φετινό Άγιο Δωδεκαήμερο δεν θα θυμίζει σε τίποτα άλλες χρονιές. Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 έναντι του Ισραήλ σήμανε την έναρξη αιματηρών συγκρούσεων που συνεχίζονται, ακατάπαυστα έως σήμερα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες ζωών σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Αθώα θύματα στο βωμό του πολέμου, μεταξύ αυτών και χιλιάδες παιδιά. Το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός που έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καθώς και οι αρχηγοί των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, δεν έχει εισακουστεί. Παραμένει η κραυγή αγωνίας στα χείλη όλων: “Καταπαύσατε πυρ”.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για το 2023, μίλησε ιδιαίτερα για το ρόλο της Εκκλησίας κατά την φρικτή αυτή περίοδο του πολέμου και επαίνεσε τον Αρχιεπίσκοπο Τιβεριάδος κ. Αλέξιο και τον Αρχιμανδρίτη Σίλα για τη μεγάλη συμβολή τους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς άνοιξαν τις πύλες της Μονής και των εκεί εγκαταστάσεων για να φυγαδεύσουν εκατοντάδες αμάχους, χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Διαβάστε περισσότερα στο ope.gr