Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

“Γάμος ομοφύλων”: Η επόμενη ημέρα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού και η Εκκλησία

11 Ιανουαρίου 2024

“Γάμος ομοφύλων”: Η επόμενη ημέρα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού και η Εκκλησία

Με ενδιαφέρον αναμένεται να ακουστούν οι αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας για τα όσα ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή και θα αφορά τον λεγόμενο “γάμο ομοφύλων”.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Η στάση και η θέση της Εκκλησίας απέναντι στο ζήτημα ήταν το δεύτερο ερώτημα που τέθηκε στον Πρωθυπουργό κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, με τον ίδιο να δηλώνει σεβασμό στην διαφορετική άποψη, από την άλλη όμως να ξεκαθαρίζει ότι δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία.

Το νομοσχέδιο και τα ερωτήματα για την στάση της Εκκλησίας

Κατά την παρουσίαση των θέσεων σχετικά με το ζήτημα αναφορά έγινε και στη στάση της Εκκλησίας. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την γνωστή θέση του Μεγάλου Μαξίμου περί σεβασμού των θέσεων της Εκκλησίας, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνομοθετήσει με την Εκκλησία. “Σέβομαι όλες τις απόψεις, δεν θέλω να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Σέβομαι απόλυτα τους συμπολίτες μας που έχουν διαφορετική άποψη αλλά και την Εκκλησία. Η Εκκλησία ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο και στην καύση νεκρών και η πολιτεία νομοθέτησε σεβόμενη τον ρόλο της Εκκλησίας και μη υπαγορεύοντας στην Εκκλησία να κάνει κάτι το οποίο αντίκειται στον πυρήνα της θεολογικής προσέγγισης της Εκκλησίας στα ζητήματ αυτά. Άρα, προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν”.

Διαβάστε περισσότερα στο ope.gr