Γενικά ΘέματαΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Υπουργός Πολιτισμού: Δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς

16 Ιανουαρίου 2024

Υπουργός Πολιτισμού: Δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από την πρώτη της θητεία τον Ιούλιο του 2019, εργάζεται, με αθόρυβο και συστηματικό τρόπο για την επίτευξη του εθνικού στόχου, δηλαδή της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και στο μουσείο της Ακρόπολης. Και η πολιτική αυτή κεφαλαιοποιείται» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας, από το βήμα της Βουλής, στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή του Σύριζα,​ Κυριακής Μάλαμα.

«Η κυβέρνηση έχει στρατηγική» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι «αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι και η απόφαση της 22ας Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, τον Σεπτέμβρη του 2021, με την οποία αναγνωρίζεται διεθνώς το ορθό, το δίκαιο, το αρχικό του αιτήματος της χώρας μας».

Σχετικά με τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων στο Βρετανικό Μουσείο η Υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι «οι διοργανώσεις εκθέσεων σε μουσεία του εξωτερικού, μέσω δανεισμού εκθεμάτων και σημαντικότατων εκθεμάτων, αποτελεί πάγια πρακτική του Υπουργείου Πολιτισμού διαχρονικά, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της διακίνησης των ιδεών του ελληνικού πολιτισμού. Επομένως, τι είναι αυτό που ξενίζει; Τι είναι αυτό που προκαλεί; Αυτό που πρότεινα είναι αυτό που προβλέπει ακριβώς η αρχαιολογική νομοθεσία».

Διαβάστε περισσότερα στο ope.gr